– Det er veldig kjekt og spennende å endelig være i gang, og ikke minst kjekt at vi har blitt så godt mottatt her i Måløy. Vi føler at folk heier på oss, sier Hildegunn Fure Osmundsvåg.

Det er åtte måneder siden hun bekreftet overfor Fjordenes Tidende at et nytt eksportselskap for sjømat var på trappene i Måløy. Sist uke hadde Star Seafood sine fem ansatte sin første arbeidsuke sammen i de nye kontorene på Moldøen.

– Øyvind (Holvik) og Johan (Kvalheim) har jobbet i selskapet siden i vår, mens jeg og John (Hodnefjell) begynte først 1. august, forklarer Fure Osmundsvåg.

Hun blir daglig leder i det nye selskapet etter å ha jobbet som norsk fiskeriutsending i Madrid de siste fem årene. John Hodnefjell kommer fra Coast Seafood, der Fure Osmundsvåg, Øyvind Holvik og selskapets femte ansatte, Arne Barmen, også har en fortid.

– Vi skal drive med kjøp og salg av sjømat. Først og fremst laks, men på sikt håper vi å kunne ha flere arter i porteføljen. Markedet blir hele verden, slår Fure Osmundsvåg fast.

Måløy og Bergen

Mens hun vil jobbe fra hovedkontoret i Måløy sammen med Hodnefjell og Barmen, vil Kvalheim og Holvik jobbe fra avdelingskontoret i Bergen.

– Som hjemflytter synes jeg det skjer utrolig mye spennende her i Måløy. Vi ser nyetableringer og etablerte selskap som satser og vokser. I tillegg er etableringene av Måløy Vekst og Kinn spennende. Det er viktig for oss at hovedkontoret vårt ligger i Måløy, sier Fure Osmundsvåg.

Alle de fem ansatte har sine røtter i Vågsøy, og selv om det er flere år siden Johan Kvalheim bodde i Måløy slår han fast at «vi er alle måløyværinger på vår hals».

– Jeg har ikke jobbet i Måløy siden 1990 da jeg hadde arbeidspraksis for å komme inn på Fiskerihøyskolen i Tromsø. Den siste måneden av praksisen haiket jeg med en trailer med sil fra Måløy til Boulogne Sur Mer i Frankrike der jeg jobbet hos en fiskeimportør, forteller Kvalheim.

Siden da har måløyværingen blant annet jobbet som norsk fiskeriutsending i Frankrike og senest som administrerende direktør i MSD Animal Health.

– Jeg har en kone fra Måløy, hus i Gate 1 og vi er her ofte i feriene. Spør du ungene mine om hvor de er fra, så svarer de Måløy – selv om de egentlig aldri har bodd her.

Patrioter

John Hodnefjell er klar på at Star Seafood skal bidra i utviklingen av lokalsamfunnet:

– Vi er ydmyke og ser opp til de selskapene som er her. Coast har vært fantastiske og Selected Seafood har i mange år lagt stein på stein. Vi skal være et godt tilskudd til de selskapene som allerede er her og bidra til at folk bosetter seg i Måløy.

Han viser til de mange selskapene i Vågsøy og Flora som driver med salg av sjømat, og er fast bestemt på at de har mye å lære av hverandre, såvel som av lokale selgere i andre næringer.

– Det er lange tradisjoner for salg i Vågsøy og det er ikke tilfeldig. Uavhengig om man selger nøter, hvitfisk eller laks, så er det viktig at vi har et sterkt salgsmiljø her med tanke på den veksten som kommer i sjømatnæringen, mener Hodnefjell.

De ansatte i Star Seafood tror på samarbeid på tvers av verdikjeden, selv om det er liten tvil om at flere av selskapene i regionen blir direkte konkurrenter til hverandre både i kampen om råstoff, kunder og ansatte.

– Konkurranse er alltid sunt, og at det er flere som ønsker å satse mener jeg kun er bra for kommunen. Jeg tror vi vil se en videre vekst i sjømatkonsumet. Innen 2025 vil det være 8 milliarder mennesker i verden, sier Hildegunn Fure Osmundsvåg, før hun legger til:

– Norsk laks og ørret er bærekraftig, sunn og stadig mer etterspurt som matvare verden over.

Investorer

Om eierstrukturen i det nye selskapet sier den daglige lederen følgende:

– Det er jeg, John, Johan og Øyvind som eier selskapet. I tillegg har vi investorer, forklarer Fure Osmundsvåg, som foreløpig ikke vil si noe om hvem investorene er eller hvor stor andel av selskapet de eier.

Mens hun og Hodnefjell som nevnt startet i jobben 1. august, så startet de øvrige ansatte i vår. Selskapet opplyser at de solgte sin første last med fisk i juni.

– Vi har stort sett brukt det siste halvåret på å bygge de nye systemene våre, få på plass finansiering og ordne ulike godkjennelser, forklarer Johan Kvalheim.

Fure Osmundsvåg forklarer at de «har kontroll på tilgangen» til råstoff, uten at hun vil udype dette nærmere.

Kvintetten av ansatte med lang fartstid i sjømatnæringen er klare på at de satser friskt når de nå setter seg salgsmål.

– Vi er ambisiøse og har såpass erfaring at vi bør opp på et visst volum uten at jeg vil tallfeste det, sier Hildegunn Fure Osmundsvåg.

– Internasjonalt navn

Navnevalget forklarer hun slik:

– Star Seafood er et internasjonalt navn. De fleste nasjonaliteter klarer å uttale navnet, i tillegg til at det er lett å huske.

Den visuelle profilen til Star Seafood er under planlegging. Det bærer de kritthvite lokalene på rundt 150 kvadratmeter som selskapet disponerer på Moldøen preg av.

De tre ansatte, som i første omgang skal sitte i Måløy og kommunisere med kollegaene i Bergen via videokonferansetjenesten til Videonor-eide appear.in, har god plass.

– Flere som startet selskap sier etter ett år at de angrer på at de ikke valgte større lokaler, sier John Hodnefjell, som peker på at selskapet nå er rigget for å kunne ansette flere ved kontoret i Måløy.

– Vi har en fantastisk utsikt hvor vi ser flotte Måløy hver eneste dag. Her er i tillegg mye aktivitet på Moldøen. Trailere og båter kommer og går, og vi føler virkelig at vi sitter i et miljø her ute, avslutter Fure Osmundsvåg.