– At kronprinsparet kommer bekrefter viktigheten av Måløyraidet under andre verdenskrig, for kongefamilien er velkjent med hendingene under raidet. Og ved å komme ærer de menneskene som kjempet i Måløy under Måløyraidet, sier Helge Hjelle og Terje Sølvberg.

– De kommer med Kongeskipet på formiddagen, og mottakelsen blir ved Lekteren på Torget, sier Helge Hjelle.

Folkefest

I tråd med hva både Måløyraidsenteret og kronprinsparet ønsker, blir dette en dag i folkets tegn.

– Kronprinsparet understreket for oss at de vil være ute blant folket når de kommer hit. Og det har vi etterkommet til de grader, sier Sølvberg.

H.K.H. Kronprins Haakon og H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit vil stå for den offisielle åpningen av senteret.

– Ja, publikum vil komme tett på. Det blir lunsj på Torget for innbudte gjester, men det blir også mat til alle som kommer. Vi får nemlig smakeprøver på lokale produkter fra Domstein og Coast som publikum også får smake. Og det blir forfriskninger og frukt fra Kiwi. Arrangementet på Torget blir også i et telt som er åpent på tre sider, så alle skal få se og høre det som skjer, sier Hjelle, som krysser alle fingre han har for godt vær.

Gate 1 vil bli organisert som gågate torsdag, fra Spiralen til krysset ved Måløy Glassmagasin.

– Det blir opprettet parkering på Moldøen, og vi vil anmode folk som kommer kjørende om å følge anvisningene fra parkeringsvaktene, sier Hjelle.

Håper på godt oppmøte

I tillegg til kronprinsparet kommer det også mange andre prominente gjester.

– Ragnar Ulstein, på 97 år, som var med i Kompani Linge kommer, og Jakob Strandheim (98) fra Shetlandsgjengen, i tillegg til flere veteraner. Det kommer også fem personer fra Vågsøy som opplevde Måløyraidet og måtte flykte den dagen. Den yngste var bare tre uker, og hun kommer. De får hilse på kronprinsparet, sier Sølvberg.

Måløyraidsenteret håper derfor alt som kan krype og gå av folk møter opp på festdagen.

– Vi har invitert alle barneskolene, og det er en selvfølge at alle flagger. På begge sider av brua, smiler Hjelle.

– Når kronprinsparet kommer til Måløy, må vågsøyværingene og hele regionen være med og delta. Dette blir en helt spesiell dag, og en stor dag for Vågsøy. Og vi må være så frimodige å si at vi er veldig stolte av å få vise fram det vi har laget til, sier Sølvberg.

Les alt om oppstarten av Måløyraidsenteret her.