– Vi jobber ut ifra at dette er en fallulykke, men vi ønsker, med så stor sikkerhet som mulig, å vite nøyaktig hva som har skjedd, sier lensmann i Bremanger, Espen Gulliksen.

Fredag ettermiddag fikk nødetatene melding om at en kvinnelig turgåer hadde falt ned i en sprekk på sjøklippen Hornelen i Bremanger.

Rednings- og ambulansehelikoptre rykket ut, og det samme gjorde en alpin redningsgruppe med fjellklatrere. Kvinnen, som er stipulert til å ha falt 25–30 meter, ble bekreftet død av politiet sent fredag kveld.

Den omkomne, som var i 50-årene, ikke lokal, men fra Sogn og Fjordane, var på tur til Hornelen sammen med mannen, opplyser politiet.

– Vi skal avhøre pårørende og minst ett annet vitne. Mannen var til stede under redningsoppdraget, men var ikke ved sprekken da dette skjedde. Vi vet lite om noen andre kan ha vært i nærheten, sier Gulliksen, som legger til:

– Om noen så hendelsen eller var i kontakt med turfølget etter hendelsen, så ønsker vi å komme i kontakt med dem.

Selv var lensmannen på utrykning i Vadheim da han fikk melding om hendelsen på Hornelen. Politistyrken rakk derfor ikke å være med helikopteret opp på toppen av den 860 meter høye sjøklippen. I stedet gjennomførte de sitt arbeid fra Berleneset.

For politiet er det uklart hvor mange som besøkte Nord-Europas høyeste sjøklippe fredag. Mandag morgen hadde de ikke sett i boken på toppen hvor turgåere kan skrive seg inn.

– Det var relativt fint vær på fredag og det sto fire-fem biler på Hunskår. De tilhører vanligvis turgåere, sier Gulliksen.

Etterlyser bedre merking

Enkelte av sprekkene på Hornelen ligger like ved stien til den populære turdestinasjonen. Ifølge Bremanger kommune er det rundt 2.000 besøkende på Hornelen årlig.

Hordaland alpine redningsgruppe, som deltok i redningsaksjonen, ledes av Stein Falsen Møller. Han forklarer at sprekken hvor kvinnen har falt er 10-15 meter fra stien.

– På overflaten er sprekken i underkant av én meter bred. Lenger nede er den så smal som rundt 45 centimeter, opplyser Falsen Møller.

Han forklarer at kvinnen ble funnet på en hylle og at sprekken går lenger ned enn funnstedet.

Lensmann Espen Gulliksen understreker at han på ingen måte er ute etter å fordele skyld, men mener mer må gjøres for å unngå lignende hendelser kan skje i fremtiden.

– Folk har helt klart et selvstendig ansvar når de går i fjellet, men sprekkene kunne uansett ha vært bedre merket. Jeg har tidligere vært i kontakt med kommuneadministrasjonen om merking av sprekkene, som særlig på vinteren, når de kan være dekket av snø, er skumle, sier lensmannen.