– Busslaster med amerikanske cruiseturister vil ødelegge mye

Selja-ekspert Eivind Luthen mener kommunen heller burde ha takket nei til satsingen på Selje som regionalt pilegrimssenter, enn å gi etter for forretningslogikk og turistinntekter.

Eivind Luthen er leder i Pilegrimsfellesskapet St. Jakob og forfatter av boken Selja – Sunnivakulten og pilegrimsmålet, og stiller seg svært skeptisk til satsingen på Selje som regionalt pilegrimssenter i Sogn og Fjordane. Arkivfoto 

Nyheter

Det er NRK som melder denne saken onsdag.

Eivind Luthen er leder i Pilegrimsfellesskapet St. Jakob og forfatter av boken Selja – Sunnivakulten og pilegrimsmålet, og stiller seg svært skeptisk til satsingen på Selje som regionalt pilegrimssenter i Sogn og Fjordane.

– Jeg forstår fristelsen, og det er lett å la seg begeistre av konsulentspråket og utsikten til større turistinntekter. Men jeg hadde sagt nei. Busslaster med amerikanske cruiseturister vil ødelegge mye. Selje er ei skjør plass, sier Luthen til NRK.


Blir regionalt pilegrimssenter

Selje blir regionalt pilegrimssenter i Sogn og Fjordane.

 

Han mener den nye kommunen burde ha takket nei til vedtekten om å gjøre Selje til et regionalt pilegrimssenter i Sogn og Fjordane, og reagerer på ordbruken i konsulentavtalen fra PWC, hvor Selja omtales som et "klosterprodukt" med et utestående "kundesegment".

– Herregud. Det viser hva slags lapskaus dette er. Jeg er ingen purist, og forstår at folk skal ha noe å leve av, men dette er ikke særlig tillitvekkende for de av oss som fremdeles tenker at kloster skal være et sted for de varige toner.


– Her er det eit uforløyst potensial

Sidan 2014 har det blitt stadig færre som besøker Selja Kloster. Men eit forprosjekt, utført at PwC, viser at det er stort potensial for vekst.

 

– Når det kommersielle kommer inn i det åndelige rom, så taper det åndelige, sier Luthen til NRK.