Mykner også opp for noen studenter, andre næringer og helsetjenester

Vil åpne barnehagene fra 20. april og småskolen fra 27. april

Regjeringen gjorde sju grep som slipper litt opp de strenge tiltakene, men statsminister Erna Solberg presiserte at smittevernsreglene må følges like strengt som før. – Dette er ikke et skippertak, men handler om utholdenhet over tid, sa statsministeren.
Nyheter

Solberg startet med å takke det norske folk for innsatsen.

– Dere lytter til helsemyndighetenes råd, og har vist en enorm tålmodighet og viljestyrke selv om det er krevende og en blir mer isolert, sa Erna Solberg.

Solberg understreket at det likevel var viktig at alle fremdeles bidrar og respekterer alle regler.

– Vi kan åpne mer opp om vi lykkes med å kontrollere smitten framover, sa Solberg og understreket at den gradvise åpningen handlet om tid til å få på plass standarder for smittevern alle steder.

Her er de sju tiltakene som regjeringen nå innfører:

Fra 20. april åpnes landets barnehager.

Fra 27. april begynner 1-4. klasse på skole igjen, samt at SFO åpner.

Fra 27. april begynner videregående skoler, andre og tredje klasse på yrkesfag, igjen, dersom dette kan gjennomføres på en smitteforsvarlig måte.

27. april åpnes universitet, høyskoler og fagskoler for studenter som er i slutten av gradsstudier og avhengig av utstyr på studiestedet

Fra 20. april åpnes noen en-til-en helsetjenester som psykologer og fysioterapeuter.

Fra 27. april åpnes tilbud som frisør, massasje og hudpleie basert på standarder for smittevern som skal utarbeides av bransjeorganisasjonene.

Fra 20. april blir det også lov å overnatte på hyttene sine igjen. Men regjeringen oppfordrer likevel sterkt til å begrense unødvendige fritidsreiser.

Barn som er i risikogruppene eller har foreldre og søsken som er det, må fremdeles ha hjemmeskole. Målet til regjeringa er imidlertid at alle elever skal få komme tilbake på skolen før sommeren. Men utdanningsministeren presiserte at dette ikke blir på helt samme måte som før. Det blir kanskje ikke fulle dager eller at man må være i mindre grupper.

Statsministeren understreket også at alle andre regler, for samvær i grupper, avstand og hygieneregler, fremdeles gjelder. De som kan jobbe på hjemmekontor skal fremdeles gjøre det.

Alle som får symptomer på luftveisinfeksjon skal holde seg hjemme. Karantene- og isolasjonsregler skal respekteres like strengt som i dag.

– Men det kan hende vi må stramme inn igjen om smitten skulle blusse opp igjen. Og da kan det kan skje ganske raskt, sa Solberg.