– Dette er en utspekulert form for svindel som spiller på arbeidsgiveres frykt for å bryte lover og regler

Arbeidstilsynet har fått tips om svindlere som forsøker å lure til seg betalingsopplysninger over telefon. Svindlerne hevder de er fra Arbeidstilsynet og ber om penger for påståtte gebyrer.

Arbeidstilsynet har fått tips om svindlere som forsøker å lure til seg betalingsopplysninger over telefon. Svindlerne hevder de er fra Arbeidstilsynet og ber om penger for påståtte gebyrer.  Foto: Erling Wåge

Nyheter

– Arbeidstilsynet ber aldri om betalingsinformasjon over telefon. Dette er en utspekulert form for svindel som spiller på arbeidsgiveres frykt for å bryte lover og regler. Vi oppfordrer alle til å avslutte samtalen umiddelbart dersom de får en slik oppringing, sier avdelingsdirektør Arve Semb Christophersen i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Arbeidstilsynet ble denne uken kontaktet av en daglig leder som skal ha blitt presset til å oppgi kortnummer og kode til nettbank over telefon.

En person som påsto å være fra Arbeidstilsynet skal ha ringt opp vedkommende med en rekke spørsmål om rutiner for blant annet stillasbruk, bedriftshelsetjeneste og HMS-kort. Tonen skal ha vært truende, ifølge mottakeren av samtalen.

Svindleren påsto å ha avdekt en rekke rutinesvikt og lovbrudd hos virksomheten, og varslet derfor at daglig leder måtte betale overtredelsesgebyr. Vedkommende ble presentert en «betalingspakke» for å rette opp i bruddene, og ble bedt om å oppgi kredittkortnummer og innloggingsinformasjon til nettbanken for å betale med én gang.

– Vi ser veldig alvorlig på denne formen for svindel. Dette er et forsøk på å misbruke den tilliten arbeidsgivere og andre har til Arbeidstilsynet som virksomhet, sier Christophersen, og fortsetter:

– Svindlerne brukte ord og formuleringer, som vitner om god kjennskap til hvordan Arbeidstilsynet er organisert og regelverket vi forvalter. Oppringingen kom dessuten fra et norsk telefonnummer. Dette er en avansert form for svindel som det nok er lett å bite på. Vi ber derfor alle om å være varsomme.