Innbyggerne i bygda fortviler

– Vi landet på månen i 1969, men her har vi knapt kontakt med omverdenen

Innbyggerne i Kråkenes opplever i disse dager store problemer med telefonforbindelsen til omverdenen. Solbjørg Teige og Atle Kråkenes er fortvilte over situasjonen.

Atle Kråkenes og Solbjørg Teige fortviler over telefoni- og internettforbindelsen i Kråkenes-bygda.  Foto: Gjert Myrestrand/Privat

Nyheter

Solbjørg Teige forteller at en allerede prekær mangel på telefondekning tirsdag kveld endte med et fullstendig sammenbrudd i muligheten til å kommunisere med omverdenen.

– Lynet slo ned mellom åtte og halv ni i går kveld, sier hun til Fjordenes Tidende.

– Det var et kraftig lyn som må ha slått ned i nærheten. Strømmen gikk etter at jordfeilbryteren slo ut. Det var et overspenningsvern i sikringsskapet som ble slått ut. Glassikringene i sikringsskapet var ødelagte og helt svarte. De ble skiftet ut, men det tok litt tid før vi fikk tilbake strømmen. Da jeg gikk ut i gangen der fasttelefonen står, kjente jeg at det luktet brent. Da så jeg at støpselet til telefonen var svidd, og det samme var tapetet rundt støpselet.

Slik så telefonkontaken til Solbjørg Teige ut etter lynnedslaget tirsdag kveld.  Foto: Privat

– Litt etter lynnedslaget forsvant også siste rest av mobildekning i Kråkenes, forteller Teige.

Dermed var folket i bygda i praksis avstengt fra omverdenen, både med hensyn til telefoni og internettforbindelse.

Teige forteller at det, helt uten lynnedslag, likevel omtrent ikke er mobildekning i huset hennes.– Jeg har festet mobiltelefonen min til en sprosse i stuevinduet. Der finnes et punkt som kan ta imot et svakt signal, Fasttelefonforbindelsen vår forsvant med lynnedslaget, og i dag tidlig måtte jeg ta meg en spasertur ned til naustene i Kråkenes for å ringe Telenor for å fortelle at fasttelefonen og internett var ute av drift. De svarte at de skulle sende ut en tekniker fra serviceselskapet Eltel «kanskje allerede torsdag».


Håper på en snarlig løsning

Solbjørg og resten av bygda er avhengig av et spleiselag for å få orden på telefontrøbbelet

Et spleiselag kan redde mobildekningen til Solbjørg Teige og innbyggerne i Kråkenes, men Telenor kan ikke ta regninga alene, forklarer dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen. I den vesle bygda må innbyggerne nemlig finne kreative løsninger for å skaffe seg mobildekning. Og i september mister de fasttelefonen.


Ifølge Solbjørg Teige er det kun hennes hus og huset til Gunnar Nordbø som per i dag er koblet på kobbernettet til Telenor i Kråkenes.

– Men per i dag er det kun Gunnar som har kontakt med omverdenen via kobbernettet her i bygda. Hanstelefonkontakt ble også svidd av i lynnedslaget, men han hadde tilfeldigvis en ekstra telefonkontakt liggende og klarte å montere denne på veggen tidligere i dag.

Hun sier at Telenor tidligere har sagt at så lenge det fremdeles finnes et kobbernett i bygda, så skal de sørge for at dette vedlikeholdes.

– Det er det vi stoler på. Vi har hørt at det er snakk om endelig nedstenging av kobbernettet i mars, men jeg regner med at så lenge vi ikke har fått en tilfredsstillende mobilløsning, så får vi beholde kobbernettet inntil videre.

– Beredskapen er lik null

– Fasttelefonlinja mi tok kvelden for litt siden. Kobbernettet er ikke tatt vekk, men hvis det blir feil på det, blir det ikke reparert. Det har vi fått beskjed om fra Telenor, sier Atle Kråkenes til Fjordenes Tidende.

– Nettet vårt er helt kaputt. Mobilsignalet er nesten ikke-eksisterende. Skal vi betale regninger, så må vi ut av bygda. Vi klarte å sende folk til månen i 1969, men her har vi knapt kontakt med omverdenen i 2021, legger Atle til.

Han sier at han har fått beskjed fra Telenor om at kobbernettet legges helt dødt den 31. mars.

– Internettleverandøren NextGenTel er oppsagt fra Telenor, så fra 31. mars har vi vel ikke internett i det hele tatt. Vi vet ingenting om hva som skjer etter mars. Vi hadde håpet at Telenor kunne kommet ut hit og foretatt en måling av signalene og sett på hva de kan gjøre, men de ser ikke ut til å bry seg ikke i det hele tatt.

Kråkenes mener beredskapssituasjonen er katastrofalt dårlig.

– Jeg vet ikke hva vi skal finne på. Jeg tenker særlig på beredskapssituasjonen. I går var jo veien til Kråkenes i tillegg stengt av snømassene fordi det ikke var nok materiell og mannskap til å brøyte. Det er jo helt håpløst. Beredskapen er lik null.

Selv har Atle montert fast en stor mobiltelefon i stua som han har koblet til ei svær antenne på taket.

– Det er ikke mulig å ringe fra stua vår med en standard mobiltelefon. For å få signal må vi ha fri utsikt til basestasjonen på Kjerringa på Stadlandet, og håpe på det beste. Telenor har for lengst innrømmet at senderen på Kjerringa er altfor svak til å rekke hit.

Han sier at han føler at han stanger hodet i veggen.

– Man blir litt tafatt til slutt når man ringer i hytt og vær og ikke får svar på noen ting. Når jeg ringer til feilmeldingen hos Telenor er det en ny person som svarer hver gang, og ingen har peiling på hva jeg snakker om.

Splitteren eksploderte

Gunnar Nordbø forteller at han ikke har et snev av mobildekning i huset sitt på Kråkenes. Han er dermed helt avhengig av kobbernettet for å få kontakt med omverdenen. Hans fasttelefon- og internettforbindelse forsvant også med et brak tirsdag kveld.

– Splitteren som fordeler signaler til telefonen og datamaskinen min eksploderte i lynnedslaget i går kveld, og bitene fløy veggimellom her, forteller Nordbø til Fjordenes Tidende.

Han hadde en gammel telefonkontakt liggende, og klarte selv å skifte ut telefonkontakten på veggen som ble svartbrent og ødelagt i det samme lynnedslaget som rammet forbindelsen til Solbjørg Teige.

– Mitt internettabonnement har blitt oppsagt fra NextGenTels side på grunn av at Telenor ikke vil vedlikeholde eller reparere linja etter mars måned, sier Nordbø, som også fortviler over hele situasjonen.