– Onsdag 6. oktober arrangerer vi temadag for dem som er 70 år gamle i år og de som fylte 70 år i fjor, sier Birte Sandal Rikstad, som er folkehelsekoordinator i Kinn kommune.

Dette arrangementet er i tråd med nasjonale føringer om at en skal forebygge helseplager og jobbe for å få folk i aktivitet. Temadagen er en del av «Leve hele livet»-uken, som blir arrangert av Kinn fysioterapeut- og ergoterapitjeneste med god hjelp av flere aktører.

– Vi har i år valgt å ha en variant der vi har en temadag istedenfor hjemmebesøk, sier Rikstad, som sammen med kollega Hilde Barmen arrangerer dagen for Måløy-delen av Kinn. Den samme temadagen blir arrangert i Florø av en fysioterapeut og en ergoterapeut der.

Birte Sandal Rikstad (t.h.) som er folkehelsekoordinator i Kinn kommune arrangerer dette sammen med kollega Hilde Barmen. Foto: Ida Gangeskar

– Ja, det blir en dag i Florø og en i Måløy der vi har samkjørt programmet og jobber sammen med å sette sammen dagen. Vi har fått inn ulike foredragsholdere innenfor ulike temaer, alle med forebyggende fokus og som et ledd i å få gode råd og tips til det å kunne bo lengst mulig hjemme.

Kommer med gode råd

Måløy treningssenter er blant dem som skal holde foredrag og fortelle om fysisk aktivitet og forebygging. Det vil også bli fordrag om ernæring og viktigheten av et sunt og godt kosthold. Vidar Furnes fra Local Host skal snakke om enkel og brukervennlig teknologi i hjemmet, og brannvesenet kommer for å snakke om brannøvelser, brannslukking og gi gode råd om brannforebygging.

Invitasjon skal allerede være i posten for Kinn sine 70- og 71-åringer. Og for dem som føler på at det er tidlig å få en slik invitasjon, så stemmer det.

– Ja, vi har valgt nettopp dette fordi det handler om å tenke litt fram i tid på hvordan en ønsker å leve og bo. Slik at en ikke venter med å gjøre nødvendige endringer til en faktisk ikke klarer det. Derfor har vi valgt denne aldersgruppen, siden de fleste fremdeles er relativt spreke enda og har muligheten til å gjøre noen valg, sier Rikstad.

Og hun understreker at dersom andre utenfor denne aldersgruppen synes temaet virker interessant er de hjertelig velkommen til å melde seg på.

– En slik dag kan jo også være relevant for dem som kanskje lurer på hvordan de kan hjelpe sine foreldre eller andre i familien eller venner som begynner å bli eldre.

En hel uke med aktiviteter

Men det stopper ikke med bare temadagen. I løpet av «Leve hele livet»-uken, som blir arrangert av Kinn fysioterapeut- og ergoterapitjeneste, vil det bli arrangert flere ulike arrangement og aktiviteter i både Måløy og i Florø. I Måløy-delen starter uka på fredag med markering av eldredagen på Kulatoppen omsorgssenter.

– Det vil også bli arrangert «Lev hele livet»-konferanse, verdikafé, seniornett, høstkonsert og kino. Så vi har mye spennende på plakaten, og jeg tror det er mange som kommer til å sette pris på denne aktive uken, sier Rikstad.

Hun forteller at tidligere temadager for denne aldersgruppen har vært populære og fått gode tilbakemeldinger.

– Folk har har stort sett vært fornøyde med kurset. Vi har levert ut evalueringsskjemaer på slutten av dagen, og så har vi justert program og foredrag ut ifra tilbakemeldingene, avslutter Rikstad.