Over 500.000 kroner må samles inn i løpet av helga dersom legekontoret på Stadlandet skal få bestå.

«Alle som vil følge legekontoret til sin siste hvile er hjertelig velkommen til kommunestyremøtet». Slik lyder dødsannonsen som står på trykk i dagens utgave av Fjordenes Tidende. Den er sendt inn av interimstyret som jobber for å bevare legekontoret på Stadlandet.

Kun et par dager før møtet som kan avgjøre legekontorets skjebne ser styret mørkt på fremtiden til den mer enn 70 år gamle legetjenesten på Leikanger.

Siste utveg

– Politikerne har gitt oss en veldig kort frist. Dersom ikke pengene ligger på bordet innen kommunestyremøtet, tror jeg det blir en politisk beslutning på å legge legekontoret ned, sier Stein Ove Refsnes på vegne av styret. Styret trenger 700.000 kroner til å ruste opp bygget, men hittil har dugnaden kun resultert i 200.000 kroner.

– Summen på 700.000 kroner ble mye penger for en liten bygd på kort tid. Nå ser det ut som vi mister legekontoret for alltid. Jeg tror ikke det kommer en rik onkel for å berge oss i siste liten, sier Refsnes og viser til at kommunestyret mandag avgjør fremtiden til legekontoret.

Han tror ikke politikerne vil stemme for å bevare bygge dersom de ikke har midlene.

Interesse fra næringslivet

Styrelederen sier mandagens møte er siste sjanse til å berge legekontoret på Stadlandet. Han håper politikerne vil åpne øynene for muligheten der det lokale næringslivet overtar og ruster opp lokalene til legekontoret.

– Kommunen vil gi bort bygget til et lag eller en stiftelse, men det har kommet sterke signaler på at det finnes private aktører i nærmiljøet som er villige til å se på om det er mulig å ta over bygget for en «fornuftig» sum, for så å ruste opp bygget til den standard som kreves for å yte legetjenester. Dette er en mye bedre løsning enn å opprette en stiftelse eller et andelslag, sier styret. De foreslår derfor at kommunen selger bygget til næringslivet, og at næringslivet deretter kan ruste opp og leie ut lokalene som legekontor til kommunen.

– For dersom legekontoret blir nedlagt så kommer det til å fortsette å forfalle som et resultat av dårlig økonomi.Styrelederen sier han håper politikerne vil diskutere innspillet under kommunestyremøtet mandag.