Brannvesenet i Bremanger skal i disse tider sende inn et røykdykkerteam for å gjøre målinger i Skatestraumtunnelen.

Onsdag formiddag kom den dramatiske meldingen om at en tilhenger fylt med 16.500 liter bensin hadde kjørt i fjellveggen i den undersjøiske Skatestraumtunnelen. 13 personer reddet seg ut av tunnelen. Vitner forteller at de hørte flere eksplosjoner og så den svarte røyken velte ut av tunnelen.

I dag, torsdag, i 11-tiden skal Brannvesenet i Bremanger sende inn et røykdykkerteam for å gjøre målinger.

– Vi skal ta litt bilder, film og dokumentere hvordan det ser ut. Vi skal også måle temperatur og konsentrasjon av branngasser, forklarer  Stig Holm, overordna befal i Bremanger kommune.

Målinger og dokumentasjon blir hovedoppgaven til brannvesenet i Bremanger i dag. Totalt vil seks røykdykkere fra Bremanger delta, i tillegg til to personer som vil lede røykdykkingen.

– Det er ikke slukkearbeid som skal gjennomføres, men heller måle temperatur, branngasser og se hvor store skadene er. Vi kom oss ikke helt ned og fikk ikke dokumentert dette i går, utdyper Holm til Fjordenes Tidende.

Holm forventer at halve tunnelen vil være utbredt, men vil ikke spekulere i hvilket syn som møter røykdykkerne i tunnelen.

– Men vi tror nok at vi vil se at de tekniske installasjonene og tankvogna som står i tunnelen er oppbrent.

Holm tror at halvparten av Skatestraumtunnelen er såpass intakt at røykdykkerne vil kunne trygt bevege seg inn. Han understreker at det vil bli et stort fokus på HMS og mannskapets sikkerhet under dagens oppgaver.

– Det er tryggheten til mannskapet som veier tyngst i denne arbeidsoperasjonen som nå skal gjøres, understreker han.

Det første turen ned i dag forventer Holm vil ta 20-25 minutter. Hvor lang tid dagens observasjoner vil ta totalt, er for tidlig å si.

Vitner fortalte til Fjordenes Tidende på onsdag at de hørte eksplosjonen i tunnelen like etter ulykken inntraff. Senere ble det også hørt at steiner skal ha falt ned. Sistnevnte er noe røykdykkerne vil kartlegge i dag.

– I går ble det vanskelig å gå lengre inn i tunnelen på grunn av sikkerhetsperspektivet. Vi ville ikke sette ytterligere innsats utover det vi allerede hadde gjort med bakgrunn i sikkerheten til mannskapet, forteller Holm.

Han sier videre at gårsdagens dramatiske ulykke har gitt inntrykk.

– Men en må bare konsentrere seg om oppgavene en er satt til å løse og gjøre sitt beste i de strategiene som er satt, sier Holm som retter ros til resten av brannmannskapet som deltok.

– Jeg synes at alle deltok på en veldig god måte, og vi hadde hjelp fra brannvesenet i Vågsøy, Florø og Eikefjord. Alle representerte brannvesenet på en eksemplarisk måte. Det var veldig gode folk å ha med seg, både brannmennene i Bremanger og de som kom utenfra, mener Holm og fortsetter:

– Jeg synes det er betryggende å se at vi har veldig mye lokal kunnskap i Bremanger kommune til å ta seg av store hendelser. Vi har hatt en del hendelser nå som har vært veldig store.

Les alt om ulykken her: