– Det er avvik i nesten alle hus, sier Vågsøy-brannsjef Kim Hjelle som mener mange tar brannsikkerhet i hjemmet for gitt.

Ikke på sine 15 år i brannvesenet kan Kim Hjelle huske at de har hatt så mange utrykninger. Bare i år har brannvesenet rykket ut til 56 oppdrag, mot 37 på samme tid i fjor.

Samtidig som utrykningene øker betraktelig, ser Hjelle at brannsikkerheten i hjemmene bare blir dårligere og dårligere.

– Jeg er redd for at folk er for slakke. Vi finner skremmende mange feil på kontrollene våre i år, sukker han.

Står om liv og død

Feilmonterte røykvarslere, røykvarslere i skuffer og uten batteri, 20–30 år gamle brannslukningsapparat uten tilsyn og i verste fall verken røykvarsler eller brannslukningsapparat, ramser brannsjefen opp.

– Folk tar det ikke seriøst nok. En brannvarsler som fungerer og er rett montert kan være det som skiller liv og død, sier Hjelle som ikke ønsker å rykke ut til en ny dødsbrann. Selv synes brannsjefen at det er merkelig at folk ikke tar brannsikkerheten i hjemmet mer alvorlig.

– Det kan jo stå om liv og død. Det er en så stor forskjell om folk har røykvarsler eller ikke, tordner han.

– Katastrofalt utfall

Gjennomsnittlig har brannvesenet i Vågsøy en husbrann per år. Lørdag 22. august rykket de ut til en ny kjøkkenbrann.

– Og den ene gangen må virkelig brannvarsleren fungere. Har du ikke en brannvarsler som fungerer den dagen det brenner i boligen din, da kan utfallet bli katastrofalt, poengterer Hjelle og sier brannvesenet har rykket ut på flere branner i kommunen der røykvarsler ikke har vært i orden.

– Det er rett og slett ikke godt nok, slår brannsjefen fast. I tillegg til å få orden på både brannslukningsapparat og røykvarslere, ber Hjelle innbyggerne i Vågsøy innstendig om å ha brannøvelser hjemme.

– En har det i barnehagen og på skolene, men der en er mest, hjemme, har en det ikke, forteller han og sier at når katastrofen først skjer er det viktig å være forberedt.

– For barn er det ikke så lett å bare klatre ned en brannstige. Det er viktig at en har en plan, et møtepunkt utenfor og vet hvordan en skal oppføre seg om en brann skulle oppstå.