Vant pris for oppdrettsidé

Selskapet Stadt Aqua Systems vant nylig Venture Cup for sin idé om forbedringer innen fiskeoppdrett. Ideen kommer fra Kjell-Tore Honningsvåg.
Nyheter

Stadt Aqua Systems har vunnet Norges største konkurranse for forretningsplaner, Venture Cup. Under finalen i gründerkonkurransen i Stavanger nylig gikk selskapet til topps, i hard konkurranse med sju andre deltakerbedrifter fra de regionale finalene.

Det er Kjell-Tore Honningsvåg fra Stadlandet og fire andre studenter ved Høyskolen i Ålesund, Trond Even Nygård, Ida M. Giskegjerde Urtegård, David Molnes og Geir Hovde som har danna Stadt Aqua Systems. Skolen forteller på sine nettsider at studentbedriften har utvikla en løsning som blant anna gjør det langt enklere å reingjøre oppdrettsmerder, og som har potensiale for å skape et mer effektivt og økonomisk oppdrett.

- Vi har ikke fått tatt patent på dette ennå, så jeg kan ikke si så mye om hva det dreier seg om. Men vår løsning vil gjøre det enklere å få bedre økonomi i oppdrett av tradisjonelle fiskeslag, og det vil også gi bedre sikkerhet. Vi kan ikke bevise dette ennå, men det er kjekt at en har tro på oss. Vår idé går mest på konstruksjoner, og en annen måte å tenke på, sier Kjell-Tore Honningsvåg.

Stadværingen studerer til maskiningeniør og holder på med det siste av tre år på studiet. Han forteller at det er han som står bak ideen og at studentbedriften nå er det et selskap under stifting.

Premien bestod i utviklingsstøtte til en verdi av 100.000 kroner og en sjekk på 50.000 kroner fra Innovasjon Norge, i tillegg til såkalt springbrettstøtte til en verdi av 100.000 kroner fra Connect Norge. Norsk Mentorforbund gir også ett års mentorstøtte til daglig leder.

- Det var veldig artig å vinne, spesielt siden det er sjelden at noen fra høyskolene vinner denne konkurransen. Venture Cup er en gründerkonkurranse for alle universitet og høyskoler i landet, og det er ofte folk fra NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) som vinner, sier Honningsvåg.

Nå blir utfordringa framover å drive Stadt Aqua Systems-prosjektet videre, samtidig som studiene skal fullføres.

- Og så er vi sjølsagt på jakt etter investorer som er interessert i å være med på laget, legger Honningsvåg til.

Innovasjon Norge skriver på sine nettsider at Venture Cup skiller seg ut fra andre innovasjonskonkurranser, fordi konkurransen tilbyr gratis opplæring i utvikling av forretningsplan og kommersialisering av ideer, den kobler sammen personer med gode ideer og motiverte studenter samt at konkurransen har høy prestisje.