Halvparten av dagens tenåringer kan ikke svømme. Friluftslivets Fellesorganisasjon krever bedre svømmeopplæring.

– Bading og ferdsel langs sjøen er en av de viktigste friluftslivsaktivitetene i Norge, og viktig for helsa. Det er imidlertid skremmende at så mange barn ikke kan svømme. Mange liv kunne vært spart gjennom bedre opplæring i svømming og bruk av redningsvest. Friluftslivets Fellesorganisasjon (FRIFO) støtter derfor kravet om at grunnskoleelever skal tilbys svømmeopplæring inntil de faktisk er i stand til å svømme, sier generalsekretær Lasse Heimdal.

Tall fra Gjensidigestiftelsen viser at halvparten av dagens tiåringer ikke er i stand til å svømme. Statistikk fra Norsk Folkehjelp viser også at 973 mennesker druknet i perioden 2002–2011. Per 1. august i år viser statistikken en nedgang i drukningsulykker fra 45 til 33, sammenlignet med samme periode i fjor.

– En nedgang i år skyldes antatt dårlig vær og få større ulykker. Men vi kan ikke basere oss på at dette vil være trenden i årene som kommer. En grunnleggende opplæring i svømmeferdigheter og ferdsel i båt og langs kysten er viktig for både helse og trivsel. Tar man rette forholdsregler og bruker redningsvest er det både trygt og sunt å ferdes på og ved sjøen, sier Heimdal.

FRIFO støtter KrF s krav om å innføre nasjonale prøver i svømming, og tilby svømmeopplæring til barna faktisk kan svømme.

– Det er viktig at både skole, familie og frivillige organisasjoner samarbeider for å øke trygghet og skape mer friluftsglede, blant annet ved å styrke ferdigheter i svømming, padling og roing, sier Heimdal.