Varsom.no melder om ekstreme mengder med regn og har justert farevarselet til rødt for deler av Sør-Norge.

Det gir stor risiko for vanninntrenging, særlig i områder som er kjent for overvannsproblemer tidligere, advarer Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind i en pressemelding.

Varselet gjelder Østlandet nord for Oslo, samt de østligste delene av gamle Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og sør i Trøndelag. Her er det ventet ekstreme mengder regn, oppimot 80–100 mm på 24 timer.

Farevarselet gjelder fra mandag morgen til tirsdag kveld.

Det skal regne godt også på kysten, men kysten ligger utenfor ekstremværvarselet og det vil ikke regne på samme nivå som i indre strøk av det gamle fylket.

Metereologisk institutt varsler ekstremnedbød i indre deler av Sogn og Fjordane, og mye regn på kysten. Foto: Skjermdump varsom.no
Sånn ser værvarselet ut for Måløy de neste tre dagene. Kysten ligger utenfor ekstremværvarselet. Til gjengjeld skal det blåse noe mer. Foto: Skjermdump Yr.no
Sånn ser værvarselet for Nordfjordeid ut de neste tre dagene. Nordfjordeid har varsel på gult nivå for nedbør mandag og tirsdag. Foto: Skjermdump Yr.no

I Måløy-området skal det regne mye mandag og tirsdag, og så avta på onsdag. Nordfjordeid har varsel på gult nivå for nedbør mandag og spesielt tirsdag. Stryn har varsel på gult nivå for nedbør og jord- og flomskredfare i samme periode.

Drar man lengre innover og østover i Sogn og Fjordane er det snakk om varsel på oransje og rødt nivå for flom og skred.

– Vær på vakt

– Har du vært rammet av flom og tilbakeslag i rør grunnet store vannmengder tidligere, bør du være ekstra på vakt nå. Det er ennå tid til å gjøre skadeforebyggende grep, sier Hofstad-Nielsen i Fremtind

– Når det kommer store nedbørsmengder på kort tid, kan vi si at bakken blir «mettet» av vann – og det forsøker å finne nye veier. Viktigste tiltak er derfor å rydde bort ting, skrot og kvister fra hagen som lett kan blir tatt av vannmasser. Sjekk også at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene.

Politiet advarer

Vest politidistrikt er mandag morgen ute med en advarsel til folk som er på farta i Sør-Norge.

– Følg med på http://175.no for vegmeldinger og http://varsom.no og http://yr.no/andre vørmeldinger. Vør forberedt på stengte veger og omkjøringer, sier operasjonsleder.

De ber folk som er ute på tur passe litt ekstra på.

– Ett tips er å styre unna områdene der uværet er ventet å ramme hardest.

Gode råd før det kommer ekstreme nedbørsmengder

Fremtind kommer med disse rådene til huseiere i indre strøk:

1. Sørg for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide.

2. Se til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander.

3. Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel. Flytt dem til et sted hvor de ikke kan bli tatt av vannet.

4. Rydd hagen for møbler, løse materialer, grill og gjenstander som kan bli tatt av flomvannet.

5. Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann.

6.  Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg.

7. Hold dører og vinduer til kjeller og loft lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.

8. Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor hendelse kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.

9. Avtal med naboer eller venner om å foreta tiltak og holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.