Oppdatering:

Team Vartdal med Johanna Magdeli Pettersson Utvær som commis kom på andreplass under Årets kokk i en konkurranse dommerne presiserte hadde skyhøyt nivå.

Årets kokk ble Håvard Werkland, mens tredjeplassen gikk til Aron Espeland og laget hans.

Werkland blir dermed Noregs kandidat til Bocuse d’Or Europa 2024 som blir arrangert i Trondheim. Verdensfinalen er i 2025.

Mandag 18. september gikk Årets Kokk og Årets unge kokk av stabelen i Stavanger Konserthus.

Klikk her for å følge med på Johanna i konkurransen utover kvelden.

Hun er commis på laget til kokk Aleksander Løkkeberg Vartdal. Vartdal kommer fra Oslo og er matfaglig konsulent og kreativ utvikler Thon Hotels.

Som commis jobber du sammen med kokken og gjør for eksempel en del av grovarbeidet. Commisene er også unge og må være under en viss alder.

I mesterskapet er det også egen pris til den beste commisen.

Prestisjefult konkurranse

– På CVene har lagkameratene utfordrende læresteder, internasjonal erfaring, innovative restauranter og mye konkurranseerfaring. Det er igjen duket for landets mest prestisjefylte kokkekonkurranse, denne gang i Stavanger 18. september, skriver bocusedornorge.no.

Vinneren av Årets kokk blir kandidat til Bocuse d’Or Europa 2024, som neste år er på hjemmebane i Trondheim. I Trondheim vinnes billettene til Bocuse d’Or Verdensfinale i 2025 for alle europeiske land, ti av de 20 landene får gå videre fra Europafinalen.

– Det norske uttaket til Bocuse d’Or omtales som et av verdens tøffeste uttak, og valg av lagkamerater er en svært viktig avgjørelse for kandidatene, sier styreleder i det norske Bocuse-akademiet, Geir Skeie.

– I Norge er vi i en privilegert situasjon, med mange gode kokker å velge blant. Kandidatene har valgt noen av de beste til å hevde seg i løpet mot Årets kokk og deretter Bocuse d’Or.

De fem kandidatene er Aleksander Løkkeberg Vartdal, Aron Espeland, Håkon Solbakk, Håvard Werkland og Runa Ailin Kvendseth.

Johanna er commis på Team Vartdal. Hun arbeider som kokk ved Hot Shop. Coach er Tim Alexander Ekblad som er 31 år og fra Götaland. Han jobber som konsernkjøkkensjef i R.E.N. Group.

– Coach, commis og kandidat utgjør kjerneteamet i selve konkurransen. Med teknisk utfordrende oppgaver, sterk konkurranse og mye usikkerhet, blir lagene i realiteten også en viktig utviklings- og læringsarena. Læringen og vennskapene som skjer i og rundt lagene er i seg selv fantastisk for faget og den norske gastronomien, sier faglig leder for Bocuse-akademiet Christopher Davidsen til bocusedornorge.no.

Konkurransen vil også bli streamet i sin helhet på Nordic Food Life.

Johanna er commis i Årets kokk, men blir for gammel til å delta som commis videre i EM og VM. Så da får laget en annen commis.