Det blir nå spekulert i at Anne-Grete Strøm-Erichsen sine dager som helseminister snart kan være over.

Årsaken til diskusjoner om endring i Helsedepartementet er, i følge Aftenposten, at Ap sliter tungt med tillit i befolkningen på store deler av Vestlandet etter flere bitre sykehusstrider. Partiet har ligget katastrofalt lavt over lang tid på flere lokale målinger, senest i Aftenpostens målinger i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal 7. februar.

Den viser at Ap kan gå på en kjempesmell i kommuner som kan miste sykehuset sitt eller som kan sitte igjen med et sykehus «light». Bakgrunnstallene i den siste målingen avdekker også at Høyre vinner stort på Vestlandet på Aps problemer i sykehussaken.

Internt i Ap frykter man at sykehusstriden kan bli «Den store tapssaken» ved kommunevalget til høsten.

Det blir derfor vurdert om Ap skal sette inn et av sin tyngste kort på posten, slik Stoltenberg gjorde da han erstattet Sylvia Brustad med Bjarne Håkon Hanssen i Helsedepartementet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre eller nærings- og handelsminister Trond Giske er nevnt som Strøm-Erichsen sin arvtaker i Helsedepartementet.

SSpørsmålet er hvilke konsekvenser det vil få for funksjonene til lokalsykehusene som statsråden skal ta stilling til.

I Ap bekrefter flere svært sentrale regjeringskilder at det nå tenkes og snakkes om endringer i regjeringskabalen koblet sammen med diskusjonen om arverekken etter statsminister Jens Stoltenberg. Ingen vil si noe om når det vil skje, men de fleste regner det som sansynlig at det vil skje i god tid før kommunevalget til høsten.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får ståkarakter, men heller ikke noe mer, internt i Regjeringen for håndteringen av de tøffe sykehusrundene det siste året, skriver Bergens Tidende. Det blir også fremhevet at statsministeren generelt er tilbakeholden med å vrake statsråder «i tide og utide».

Likevel bekrefter de samme kildene at Ap-ledelsen diskuterer om man trenger å gjøre endringer i sitt regjeringsmannskap i god tid før valget.

Blant svært sentrale Ap-kilder rundt Stoltenberg blir det sagt at det ennå ikke er tatt noen avgjørelse om Strøm-Erichsen blir sittende eller ei.

Men en kilde sier at Strøm-Erichsen selv har vært inne på at hun kan komme til å trenge avløsning fra helseministerposten.

- Hun er sliten etter alt kjøret, sier kilden.

Bestill abonnement på Fjordenes Tidende