Da Ytre Nordfjord Turlag tok turen til Ytre Fure i Selje nylig brakte det opp mange tanker om tidligere slekters liv og skjebne

- En tenker på dem som måtte livnære seg på Ytre Fure med fiske og jordbruk. Det måtte bli mang en stri tørn med å ta seg fram den kronglete stien med det som trengtes. De kunne bruke båt dersom været tillot det, men det krevde jo at landingsforholdene på Ytre Fure tillot dette, sier Ansgar Lillebø, en av turlederne, og legger til:

- Vi tenkte også på skolebarna som hadde denne vegen som skoleveg i all slags vær og brukte fjøslykt for å se stien. De hadde omgangsskole og skiftet på å være på Indre og Ytre Fure.

Turen startet i strålende solskinn fra Indre Fure, det lengste man kommer med bil, forteller Lillebø.

Totalt la 38 turgåere i vei på den spektakulære turen ut mot husene på Ytre Fure. Den yngste turdeltakeren var bare 13 måneder gammel, men var i storform i mammas bæremeis.

- Det ble fort spredning av turdeltakerne for interessene og dagsform var som ventet forskjellig, men det kunne vi tillate i det fine været og med en godt synlig sti, sier Lilllebø.

Han forteller at turen utover har mange gode motiv for ivrige fotoentusiaster.

- Båra bryter i strandkanten og rullesteinene har figurer som ble beundret av deltakerne.  Lukta av tang og tare, den svake vinden, fjellene som reiser seg majestetisk og viltre, og kusymrene ved siden av alle markblomstene kan ta pusten fra noen og en hver, sier han.

Turen ut til Ytre Fure tok cirka en time.

- Den siste kneika opp til husene var fort unnagjort og gårdstunene kom til syne, godt vedlikeholdt og i god stand, forteller Lillebø.

Tre spreke turgåere fortsatte opp de bratte bakkene for å gå fjellet tilbake til Drage, mens resten nøt kaffe og niste i solveggen.

Indre Fure har i dag bare fire fastboende og er et idyllisk gårdstun i Selje kommune. Stedet ligger ytterst ved Sogn og Fjordane si fylkesgrense mot Møre og Romsdal.