I en tid der det er vanskelig å få lærlingplass hos rederiene har Rebecca H. Starheim og flere titalls andre aspirerende matroser satt kursen mot seilskuta Christian Radich.

– Dette er en kjempegod mulighet for oss som vil bli matroser, forteller Rebecca Holmøyvik Starheim, en av de 63 elevene om bord Christian Radich.

Snart ferdig: Det er ikke lenge siden Rebecca H. Starheim gikk om bord Christian Radich, og i slutten av mai er lærlingtida over. – Det er helt supert at vi kan ta fagprøven etter 8–9 måneder, sier 18-åringen.

18-åringen fra Stårheim har gått i lære om bord seilskuta siden i fjor høst, og om få uker er hun klar til å gå opp til fagprøve. Årets lærlingkull er det første på mange år om bord seilskuta, og etter positiv respons fra både elever og besetning har det blitt bestemt at man skal fortsette med ordningen neste høst.

Få lærlingplasser i bransjen

Holmøyvik Starheim sier hun er veldig fornøyd med lærlingtida og mulighetene hun har fått ved Christian Radich, men forteller at det ikke er alle matroselever som er like heldige.

Hun vet om flere som ikke har fått seg lærlingplass, og alternativet for dem blir ofte å ta et friår før de søker seg inn andre steder.

Nyter lærlingtiden: Jentene om bord seilskipet Christian Radich stortrives som matroslærlinger. På kun ni måneder får de fullført lærlingtiden sin, og underveis har de fått seile til land som Spania, Portugal, England og Nederland. – Det er en kjempegod mulighet for oss som vil bli matroser, og alle har blitt godt kjent. Vi er 5 jenter og 60 gutter, og man blir som en familie, sier Rebecca Holmøyvik Starheim (i midten) fra Stårheim. Hun har tidligere vært elev ved Måløy vidaregåande skule. Her med Katrine Furuvik, Lisa Costa, Aleksandra Sjøli og Sophie Steffens.

– Jeg har venner som har slitt skikkelig med å få seg lærlingplass. Og hvis ikke jeg hadde fått denne lærlingplassen, så hadde jeg nok vært skikkelig hysterisk, jeg også. Jeg har jo ikke lyst til å sløse bort ett år. Det hadde vært veldig kjedelig.

Opplevelse for livet

Lærlingtida om bord Christian Radich er intensiv, og Holmøyvik Starheim forteller at de gjennom skoleåret er om bord skipet stort sett hver eneste dag, bortsett fra jul og påske. Men som belønning får elevene en mye kortere lærlingtid enn det mange andre har.

Elevene får også seile til land som Spania, Portugal, Nederland og England.

– Når vi seiler så lærer vi å sette seil og følge med på vinden. Alt må gjøres manuelt, vi drar hvert eneste tau. Og skal man dra i seil, så må man helt opp til toppen. Det synes jeg er veldig kjekt å gjøre.

– Det er 37,5 meter hvis man klatrer helt opp, men jeg har heldigvis ikke høydeskrekk, sier 18-åringen og ler.

Får lærlingtiden halvert på skipet

Matroslærlingene om bord Christian Radich er i løpet av mai utlærte fra det storslåtte skipet.

Mens lærlinger som oftest må jobbe i to år før de kan gå opp til fagprøve, får elevene om bord Christian Radich unnagjort lærlingtiden i løpet av åtte til ni måneder.

– Det er intensivt og vi er om bord nesten hele tiden, forteller Rebecca Holmøyvik Starheim fra Stårheim.18-åringen forteller også at hun liker at man lærer alt i ett strekk, i stedet for å gå i to år med én måned av og én måned på sjøen.

– Det kan jo godt hende man glemmer det man har lært for én måned siden, sier Holmøyvik Starheim, og legger til at alternativet kunne ha blitt å jobbe om bord en ferje.

– Og etter min mening så lærer man mer her enn å gå å selge ferjebilletter. Det blir noe helt annet enn å være her, sier hun.Elevene jobber ofte tolv timers dager om bord skipet, og 18-åringen fra Stårheim forteller at det er spennende å være lærling på Christian Radich.

– Den muligheten vi får til å jobbe om bord her er helt super. Mange av oss hadde jo endt opp med å sitte hjemme om vi ikke fikk plass her, legger hun til.

Kapteinen ser fram til nytt år

– Her lærer elevene ting fra bunnen av, og de vil ikke få en like god utdanning noe annet sted. Såpass påståelig tør jeg faktisk å være, smiler kaptein Jens Joakim Hiort på seilskipet Christian Radich.

Klar for nytt skoleår: Kaptein Jens Joakim Hiort ved seilskuta Christian Radich.

I fjor høst mønstret 63 lærlinger om bord skuta, og kapteinen sier ordningen har vært en suksess. Han ser nå fram til å ta imot et nytt kull neste høst.– Vi har gjort oss gode erfaringer med denne ordningen og ser at det har vært vellykket. Det er en god måte å utdanne matroser og sjøfolk på. Det er noe vi håper å kunne fortsette med, sier kapteinen, som selv har gått i lære om bord skipet, og fortsetter:

– Elevene får i tillegg en opplevelse for livet. Christian Radich er i den anledning nå på en rekrutteringsturné langs norskekysten. Forrige helg var skipet innom Måløy, og satt videre kursen mot Stavanger.