Det er NRK som skriver dette.

Paller med småmakrell fra norske Coast Seafood ble lastet om bord på russiske «Kotoyarvi» på kaia i Kirkenes i mars. Fartøyet er svartelistet av norske myndigheter.

Sjef og deleier i Coast Seafood heter Sverre Søraa. Han avviser først at de handler med russiske rederier, men etter å ha fått tilsendt bilde, sender han en ny e-post til NRK:

– Det som høyst sannsynlig er i kassene er småmakrell som benyttes som agn blant annet av linebåter. Dette ble levert fra oss til Domstein i fjor høst, skriver Søraa.

Innen fersk sjømat er Domstein en av de største, norske leverandørene.

– Jeg er ikke klar over før nå at båten er svartelistet, skriver Gunnar Domstein, som er styreleder i selskapet, i en e-post til NRK.

Etter å ha sjekket med russisk skipsagent hvordan det henger sammen, bekreftet Domstein at «Kotoyarvi» har kjøpt agn av dem og at agnet lagres på Kirkenesterminalen. Dette er et fryselager for sjømat på kaia rett utenfor sentrum. Det er eid av Norsk Råfisklag og islandske Eimskip, to sentrale aktører innen fiskeri.

– Jeg ser jeg ikke bort fra at det vil ha konsekvenser for Domstein sitt forhold til dette rederiet, skriver Domstein om at fartøyet er svartelistet.

Fjordenes Tidende har vært i kontakt med Søraa og Domstein.

– Coast selger ikke fisk til svartelistede båter og vi eksporterer heller ikke fisk til Russland eller Hviterussland. I dette tilfellet har vår kunde videresolgt fisk de fikk levert fra oss i fjor høst til en svartelistet russisk fiskebåt. Det er uakseptabelt, og vi har gjort det klart overfor kunden. Vi følger nå opp alle våre kunder for å forsikre oss om at slikt videresalg av Coasts produkter ikke skal skje, skriver leder for Coast, Sverre Søraa, i en e-post til Fjordenes Tidende.

Gunnar Domstein sier til Fjordenes Tidende at han tidligere ikke var kjent med svartelisten av fartøyet, og at Domstein vsluttet forholdet til båten rett etter de ble kjent med saken.