4 porsjonar:

Kjøtbollar:

105 g brødsmular

0,5 dl fløyte

250 g kjøtdeig av svin

500 g kjøtdeig av storfe

1 lauk

½ ts. malen muskat

1 ½ ts. salt

½ ts. malen kvit pepar

50 g smør

Tytebærsyltetøy og sylta agurk til servering

Fløytesaus:

50 g smør

35 g mjøl

3 dl oksekraft

1,5 dl fløyte

Potetmos:

800 g melne poteter

1 ss salt

200 g smør

2,5 dl H-mjølk

Havsaltflak

Kjøtbollar: Set omnen på 200 grader.

Legg brødsmulane i ein stor bolle, hell fløyta over. La brødsmulane stå og trekke i nokre minutt. Tilsett svine- og oksekjøtdeig, raspa/finhakka lauk, muskat, salt og pepar og rør saman. Legg bakepapir i ei langpanne og set kjøtbollane i panna. Fyll på litt vatn og steik i 10–15 minutt. Kjøtbollane skal vere akkurat gjennomsteikt. Smelt smør i ei god steikepanne og steik kjøtbollane. Lag fløytesausen i same panna utan å vaske den først.

Fløytesaus: Ha steikepanna på middels varme, tilset smør og dryss over mjølet. Rør til blandinga har fått litt brunfarge. Tilsett kraft og kok opp. La det småkoke i to minutt. Rør inn fløyta og smak til med salt.

Potetmos: Kok potetene møre. Hell av vatnet og la potetene dampe godt før du mosar dei og tilset smør, rør om og ha i litt og litt mjølk til passe konsistens. Smak til med salt. Server med tytebærsyltetøy og sylta agurk.