– Vi er veldig stolte av russen. Det er en samfunnsengasjert og flott gjeng. De tar denne jobben på stort alvor i den tid der de også har mye moro, sier Tone Gjelsvik Sellevoll i Kreftforeningen, som denne uka var på Måløy videregående skule for å gi russen en peptalk.

– I Sogn og Fjordane har russen ved Måløy videregående og alle de andre videregående skolene gjort dette i flere år. Det er helt fantastisk, sier hun.

– Kreft er noe som berører de aller fleste, og vi ønsker å bidra med den hjelpen vi kan, sier Vibeke Skram.

For å illustrere omfanget viser Sara Øvrebø til at bare på den korte tiden de hadde inspirasjonsstunden med representanten fra Kreftforeningen var det elever som måtte forlate auditoriet fordi det ble for sterkt for dem å høre på.

– Det påvirker veldig mange. Det har blitt så «vanlig» at de aller fleste har vært i kontakt med sykdommen og har lyst å hjelpe. Derfor er det viktig at folk lokalt får vite at vi tirsdag går rundt med bøsser.

De uhelbredelige

Årets aksjon fokuserer på å samle inn midler til forskning på pasienter som ikke kan bli friske fra sin kreftsykdom.

– Det handler om hvordan de kan få best mulig liv og pleie de dagene, ukene, månedene de har igjen å leve. Hvilket tilbud kan vi gi disse kreftpasientene og deres pårørende. For vi må ikke glemme de pårørende. De er en viktig gruppe, sier Gjelsvik Sellevoll.

Årets russekull har store å sko å fylle for fjorårets russ samla inn hele 122.687 kroner under aksjonen i fjor.

– Vi har selvfølgelig lyst å ha ny rekord som mål. Jo mer vi samler inn, jo bedre for dem pengene skal gå til, sier Vibeke.

Gjelsvik Sellevoll understreker at de blir glade for hver krone uansett hvor mye det er.

– Hver person som går teller, og hver krone som samles inn teller. Og det er viktig i seg selv at folk ser at russen engasjerer seg. Det gir håp for dem som er rammet å se at folk bryr seg.

Elevene håper på stor giverglede i Vågsøy og Selje tirsdag.

– Folk kan godt ta ut kontanter til å putte på bøssa, men om du ikke har, er det også mulig å bruke Vipps, sier Sara.