– Grunnlaget for en folkeavstemning er til stede nå, mener varaordføreren.

Selv om han mener utredningene knyttet til blant annet lønnsharmonisering og kostnader ved å drifte kommunen har vært mangelfulle, mener han at vågsøyværingene nå har et godt grunnlag for å si ja eller nei til Kinn i folkeavstemningen.

– Vi har i alle fall mye mer informasjon i dag enn det kommunestyret hadde da man vedtok dette for ett år siden. Da visste man ingen verdens ting om realitetene og det viser det som har kommet fram i etterkant. Dette ble vedtatt på sviktende grunnlag med et ønske om god jul og godt nyttår, mener Nils Myklebust.

Ved de to siste kommunestyrevalgene i Vågsøy har man oppnådd en deltakelse på 63,2 og 58 prosent. Da vågsøyværingene i april 2015 ble bedt om å ta stilling til en sammenslåing med Selje og Vanylven, stemte kun 25,3 prosent av dem med stemmerett. De fleste forventer en langt høyere fremmøteprosent i Vågsøy 11. juni og varaordføreren har en klar oppfordring til innbyggerne:

– Bruk stemmeretten og si deres mening!

Tre dager etter folkeavstemningen skal kommunestyret i Vågsøy bestemme hva de skal bruke resultatet til. Enten fortsetter de planleggingen av Kinn, ellers så sender man en søknad til Stortinget med ønsker om at sammenslåingen blir reversert.

Hvorvidt stortingspolitikerne velger å lytte til et eventuelt ønske om en snuoperasjon vil ikke varaordføreren spekulere i.

– Hva Stortinget vil gjøre skal jeg ikke spekulere i, men det er verdt å merke seg at både Høyre og (Jan Tore) Sanner stemte mot denne sammenslåingen fordi den går mot intensjonen i reformen. Jeg skjønner at et samlet Høyre stemte mot for dette ødelegger imaget til reformen. Det er komplett galskap, mener Nils Myklebust.