Søndag kveld hadde Gunn Sande (Sp) nok signaturer til å bli Seljes nye ordfører. Men dagen etter brøt Arbeiderpartiet seg ut av den skriftelige avtalen.

Det var Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre og Arbeiderpartiet som hadde gått sammen om avtalen der Sande ble kommunens nye ordfører. Men mandag ombestemte Arbeiderpartiet seg, og brøt seg ut av avtalen for å heller støtte den andre konstellasjonen i kommunestyret.

Dette nye samarbeidet, som gjør at Stein Robert Osdal (Krf) ligger an til å bli ordfører, består av Tverrpolitisk, Kristelig folkeparti og til slutt altså Arbeiderpartiet. I tillegg meldte en person seg ut av Sp og ble med i den nye konstellasjonen som en uavhengig representant. Dermed får Osdal de stemmene partiet trenger for å overta ordførervervet. Jan Vidar Smenes (Tvp) ligger an til å bli varaordfører.

– Det er ikke heldig, men det er ikke noe juss knyttet til det. En avtale varer til noen bryter den. Vi kan gjerne beklage måten det var gjort på. Men slik det utviklet seg var det ikke tvil, sier Ole Bosnes (Ap) til NRK.

Til Fjordenes Tidende sier parti-formannen at årsaken til hvorfor de brøt seg ut er sammensatt, men at det i grove trekk går ut på at de fikk et bedre tilbud fra samarbeidet mellom de andre partiene.

– Men jeg har ikke noe problem med å forstå at man kan bli skuffet over den avgjørelsen vi tok, sier Bosnes.

Marita Aarvik (Frp) forteller til Fjordenes Tidende at hun synes det er viktig å få fram «Ap sitt spill og behandling av egen representant» under forhandlingene.

– Ap sin representant hadde telefonkontakt med partiledelsen da han kom inn i møtet med oss andre for underskrift, sier Aarvik om den skriftelige avtalen som ble gjort søndag kveld.