Elkem Bremanger er fremdeles i full drift. Den første råjernsproduskjonen i Svelgen tok til i 1928. Grunnlaget var god tilgang på lokal og fornybar vannkraft.

Ekteparet Oddrun og Finn Eikrem arbeidde begge på verket da Fjordenes Tidende laga en artikkel om Elkem Bremanger Smelteverk i 1991. De var optimister og trodde bedriften ville klare seg godt.

I dag produserer bedriften metallurgiske silisiumsbaserte produkter og kjemikalier til verdens markedet. Bedriften ble i 2011 oppkjøpt av China National Blue Star Group Ltd., et globalt konsern innenfor kjemisk industri, med hovedkvarter i Beijing.

To av de 330 ansatte i Elkem Bremanger Smelteverk i 1991, Oddleiv Andersen (t.v.) og Oddmund Leirvik. Varsla kutt i Elkem-konsernet vakte den gangen bekymringer i Bremanger.

Kavringen var det gamle kallenamnet på avisa. Det fikk den fordi mange meinte den var så tørr at den måtte lesast med kaffi til. å 1960-talet hadde avisa ei kommentarspalte kalla Kavringen til kaffen.

  • Har du gamle foto? Send oss gjerne gamle bilde, med info om personar, tid og stad. Kvar månad premierer vi eitt av dei. Bilda kan bli brukte i andre samanhengar, og vi sel også kopier. Send til kavringen@fjt.no eller til Fjordenes Tidende, Postboks 55, 6701 Måløy.

Pensjonert journalist Kari Midtgård Råsberg er ansvarleg for Kavringen.