Mens lokale redningsetater tidligere har måttet vente både timer og dager på dykkere fra større byer, går alarmen nå i Evja i Vågsøy der redningsdykkere fra West Dykkerservice kan være i vannet i Måløy på fem minutt.

I aller beste fall har en lokalt måttet vente en time eller to på redningsdykkere fra Førde eller Ålesund. Noen ganger har det gått dager.

– Sannheten er at det rett og slett ikke har eksistert noen profesjonell redningsdykkerberedskap mellom Ålesund og Bergen. Førde har mannskap, men dette er organisert på frivillig basis gjennom Røde Kors, sier daglig leder i West Dykkerservice John Sindre Kragset.

Mandag uteksaminerte Norsk Yrkesdykkerskole sju redningsdykkere for det private selskapet som nå stiller til tjeneste for kommunene i Nordfjord og deler av Sunnmøre – og det uten kostnad for kommunene.

– Hvorfor velger et privat selskap å gjøre noe slikt?

– Vi var frustrert over stadig å bli stående på sidelinjen når det skjedde ulykker og vite at vi kunne gjøre en mye bedre jobb, men uten å få lov, fordi vi ikke hadde formelt redningsdykkersertifikat, sier administrerende direktør i dykkerselskapet Per Kåre Navekvien.

Les mer om dette nye spesielle tilbudet i papiravisen onsdag 24. oktober.