Borgarting lagmannsrett dømte i favør Bremanger kommune, men rådmann Tom Joensen tør ikke feire ennå.

– Vi er selvsagt veldig glad for dette, men jeg kjenner at vi ikke kan heise flagget før vi har fått en rettskraftig dom, sier Joensen til Fjordenes Tidende.

Saken handler om derivatavtalene som ble inngått mellom Fokus Bank (nå Danske Bank) og Bremanger kommune i 2006 og 2007. Disse risikofylte verdipapirene kan svinge med inntil 10 millioner kroner i måneden og gjør det umulig for kommunen å ha kontroll på økonomien. Totalsummen på det bokførte tapet var hele 121,5 millioner kroner 31. desember 2014.

Saken har allerede vært opp i Oslo tingrett, som slo fast at derivatavtalene var ugyldige. Tingretten slo også fast at Bremanger sine forpliktelser overfor banken var begrenset til å tilbakebetale de opsjonspremiene Bremanger mottok i 2006 og 2007.

Bremanger kommune vant i tingretten i 2014, og da ble Danske Bank dømt til å betale kommunen i overkant av 1,6 millioner kroner i saksomkostninger.

Men Danske Bank anket saken og et sentralt spørsmål i Borgarting Lagmannsrett denne uken var om derivatavtalene mellom Danske Bank og Bremanger kommune var ugyldige eller ikke.

Borgarting Lagmannsrett fulgte opp dommen fra tingretten og mente at den Danske bank burde ha visst bedre.

Dommen kom onsdag ettermiddag.

Bremanger-rådmann Tom Joensen innrømmer at det har vært en frustrerende tid. Til tross for at han er fornøyd med atter en seier, tør han ikke senke skuldrene helt ennå.

– Vi har jo jobbet med dette i årevis. Vi er veldig glad for at det nå har komt en ny dom i vår favør. For det er jo utmattende å hele tiden jobbe med dette og aldri bli ferdig. Det kommer hele tiden nye runder. Vi har andre ting å bruke tiden på og det stjeler både mye tid og ressurser, innrømmer han.

Danske Bank kan fortsatt anke dommen igjen. De har frist på fire uker til å bestemme seg om de vil gå videre til Høyesterett eller ikke.

– Det viktigste for oss nå er at avtalene er igjen kjent ugyldige og da skal egentlig avtalen nullstilles, forklare Joensen.

Rådmannen er svært fornøyd med at de har vunnet frem på alle punkt og også får inndekt sakskostnader både fra tingretten og lagmannsretten, på totalt 3,3 millioner kroner.

– Det var en solid dom fra tingretten i første runde, men en vet jo aldri. Vi var nøkternt optimistiske på forhånd, og dette er med på å underbygge konklusjonen til tingretten, slår han fast.

Dersom dommen blir stående, betyr det at det vil føres tilbake et sted mellom 105 til 110 millioner kroner til Bremanger, som dekker det akkumulerte underskuddet kommunen har.

– Vi er ikke i null enda økonomisk, men med dette vil vi virkelig nærme oss, sier Joensen smått optimistisk.

Avtalen som er inngått mellom Bremanger kommune og Danske Bank er ikke aktiv før i 2016. Dersom kommunen ikke hadde vunnet saken, ville det bety at de fra 2016 ville måtte betale Danske Bank penger i 20 år fremover.

– Og da måtte vi ha betalt markedsverdien, som var svært dårlige. Vi har ikke begynt å betale dette enda, og det er dette vi satt av penger til i regnskapet, forklarer rådmannen.

Blir dommen stående, betyr dette at det akkumulerte underskuddet til kommunen vil bli redusert med mellom 105 til 110 millioner kroner.

– Den økonomiske situasjonen vil bli dramatisk endret for vår del i en positiv retning, sier han.