– Dette er neste generasjons vindusløsninger, slår Rune Sætren i Nordvestvinduet fast.

Den innovative vindusprodusenten fra Almenning har med hjelp fra lokale spesialister innenfor automasjon og IKT og en glassleverandør fra Sørlandet utviklet en styring for teknologiske vinduer – noe de betegner som et stort og nødvendig steg inn i fremtiden.

Vindusteknologien gjør det mulig å endre glassets egenskaper ved hjelp av strøm. Enten om det er for å hindre innsyn, ha utsikt når man ønsker det, eller for å begrense sjenerende sollys eller oppvarming fra solen inne i bygget. Takket være det lokale samarbeidet, kan man gjøre alt dette direkte fra en smarttelefon eller nettbrett.

– For oss er det viktig å være tidlig ute. Vi liker å gjøre ting som ikke har blitt gjort før, sier Sætren og viser til at de nylig leverte det første prosjektet til et stort kontorbygg i Trondheim.

Den daglige lederen forteller også at det allerede er stor interesse rundt de nye produktene.

– Dette er vinduer med mange valg og bruksområder. De skal gi folk en enklere hverdag, legger han til. Med styringen som vi utvikler lokalt vil dette bli et enda bedre produkt, slår han fast.

Lokalt samarbeid

Samarbeidet mellom Nordvestvinduet, Sætren Installasjon og LocalHost startet etter et møte med Gro Flølo i Farmhouse.

– Gro har vært flink til å holde tråden og sørge for fremdrift i prosjektet i en hektisk hverdag. Samtidig er det fint å ha med noen som ikke har bransjetilknytning, og som kan stille de rette spørsmålene, sier Sætren i Nordvestvinduet.

Farmhouse samlet Vågsøy-bedriftene til prosjektet, som er basert på en idé fra Nordvestvinduet. Resultatet er to nye produkter; vinduer som kan endre seg fra klart til frostet glass, og miljøvennlige vinduer som blant annet er med på å slippe inn mindre varme fra sollyset. Teknologien i vinduene kan man nå enkelt styre fra sin egen smarttelefon, eller på andre måter som solsensor eller lignende.

Vågsøy-bedriftene forteller at de teknologiske vinduene bare er starten på en større pakke som er under utvikling.

– Vi ønsker å utvikle og spesialisere oss mer etter hvert, sier Vidar Furnes i LocalHost.

Selskapet står sammen med Sætren Installasjon bak styringen av de nye vinduene.

Furnes tror flere og flere bedrifter kommer til å bli avhengig av hverandre i årene fremover.

– Derfor er det viktig å spille på lokale samarbeidspartnere, understreker han.

Initiativtaker Gro Flølo sier samarbeidet er et godt eksempel på hvordan lokale bedrifter sammen kan være med på å løfte det lokale næringslivet.

– Man kan skape fantastiske produkter ved å samle bedrifter lokalt, sier Flølo om prosjektet, som er delfinansiert med 100.000 kroner fra Nordfjord Vekst.