Det var lærer i biologi og miljø for Akva- og YSK Akvalinjen ved Måløy vidaregåande skule Monica Kråkenes som på vegne av elevene sine spurte om andreklassingene ved YSK industriteknologi kunne produsere to stativ som akva-elevene skal bruke til et måleinstrument som skal overvåke havstrømmer under havflaten.

Prosjektet gjelder både andreklassa på Akva-linja i faget «Biologi og miljø» og YSK-A- klassen i faget Industriteknologi.

Biologi- og miljøelevene jobber med et prosjekt som heter «Miljøutvikling i Skavøypollen», der to avanserte såkalte transpondere er plassert og festet i en krybbe på toppen av stativene som industriteknologielevene har laget. Transponderne, som skal måle vanngjennomstrømningen i Skavøypollen, er allerede plassert ut på havbunnen.

Brukte avansert 3D-program

Designet måtte planlegges nøye før en gikk i gang med produksjonen av stativet som skal fungere som en krybbe for transponderne.

– Elevene begynte først med en forberedelse for å undersøke hvilket design de skulle velge for å best mulig løse oppgaven og utfordringene som kan oppstå med en struktur som skal plasseres og stå på havbunnen over lengre tid. Elevene brukte et avansert tredimensjonalt tegneprogram for å lage designet, sier faglærer i YSK Industriteknologi Rune Weltzien til Fjordenes Tidende.

Elevene brukte et svært avansert dataprogram under arbeidet med designet av stativene. Foto: privat

Etter at den første utformingen, med tilpasning for transponderen, var godkjent av Monica Kråkenes kunne elevene fullføre arbeidsoppgaven.

Etter at designet var godkjent sveiset elevene sammen stativene. Foto: privat

Samler inn data for å finne ut av marine miljøforhold

Monica Kråkenes er svært fornøyd med samarbeidet på tvers av faglinjene.

– Dette var en god mulighet til å jobbe på tvers av klasser og fagområder. Stativene som industriteknologielevene har Iaget er helt supre for å holde transponderne på plass i de månedene de skal foreta målinger på havbunnen.

Denne illustrasjonen viser en transponder plassert i et enklere stativ på havbunnen. Foto: privat

Prosjektet går kort fortalt ut på å sjekke status på de marine miljøforholdene i Skavøypollen og det får økonomisk støtte av Nordfjord Vassområde.

– Nordfjord vassområde ønsker å bruke dataene vi samler inn i noe som heter VannNett som skal være en inngangsportal til informasjon om vann i Norge, forklarer Monica Kråkenes.