– Det er et utrolig engasjement rundt dette, sier Bodil Edvardsen i Bremanger kommune.

Hun har ansvar for å koordinere at søppelet de frivillige i kommunen plukker blir hentet opp og fraktet videre til sortering. Skoler, barnehager, idrettslag, grendelag og privatpersoner fra hel kommunen har ryddet strandsonene denne uken, og dugnaden fortsetter gjennom helga. Blant annet har Kalvåg bygdelag mottatt 5.000 kroner fra organisasjonen Fiskebåt for å være med på ryddedugnaden.

Sorterer: – Vi plukker, sorterer og registrerer havsøppel, sier Anne Lerfald i AKKA Surf. Hun roser Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V) for hans deltakelse under dugnaden.

Strandryddedagen har vært arrangert årlig siden 2011, og i fjor ble strender tilsvarende en strekning på 87 mil ryddet for avfall, ifølge organisasjonen Hold Norge Rent.

Rundt omkring i de andre kommunene i ytre Nordfjord er det også et stort engasjement for å holde strendene ryddige.

  • Deltar du på strandryddedagen? Send oss gjerne dine bilder til fjt@fjt.no eller bruk #fjtno på Instagram.

I Vågsøy har Redningsselskapet sin UNG-gruppe planlagt en ryddeaksjon på Halsørsanden lørdag 6. mai. I Selje har arbeidet med strandrydding allerede startet. Trivsel Selje dro blant annet i gang en dugnad på Seljesanden i forkant av Sunnivafestivalen.

Frivillige har også ryddet Myresanden på Drage, og i Hoddevik var det en stor aksjon i regi av Nordic Ocean Watch forrige lørdag. Barnas Turlag på Stadlandet hadde også en ryddeaksjon forrige helg.

Lørdag 6. mai, som er den nasjonale strandryddedagen, arrangeres det en ny aksjon fra Liseth til Skårbø i Selje. Bedriftsforeninga på Stadlandet har søkt om midler til strandrydding og det vil bli en større ryddeaksjon på et senere tidspunkt.

Stor dugnad: Surfere, bygdefolk, politikere og miljøaktivister deltok på den store dugnaden i Hoddevik forrige lørdag.

I Vanylven har også flere engasjert seg i saken, og det er særlig ungdomsrådet i kommunen som har oppfordret folk til å delta på dugnaden.

I Eid kommune er det ikke bare strandrydding som er i fokus, men også rydding av hele Nordfjordeid sentrum.

Aksjonen heter «Vi rydder Eid» og blir arrangert søndag 7. mai. Hovedbasen blir i Sagaparken og det er Barbara Barnyàk som har gått i bresjen for aksjonen. Planen er at de frivillige skal rydde sentrum for søppel, og de frivillige må ta med egne hansker og søppelsekker.