Under årets Rosa Sløyfe-aksjon gir igjen oppmerksomheten til dem som lever med uhelbredelig brystkreft.

– Jeg vil nyte hvert øyeblikk av den tiden jeg har, sier en av de mange kvinnene med uhelbredelig brystkreft i en pressemelding fra Kreftforeningen.

I år arrangeres Rosa sløyfe-aksjonen for 17. gang i Norge.

– Etter fjorårets aksjon fikk vi sterke tilbakemeldinger fra dem som lever med en kreftsykdom som ikke kan kureres. Vi fikk flere bekreftelser på at aksjonen bidro til mer åpenhet og økt kunnskap om livssituasjonen, men vi har fremdeles en jobb å gjøre, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Derfor ønsker Brystkreftforeningen og Kreftforeningen gjennom årets aksjon å fortsette å spre kunnskap og informasjon om uhelbredelig brystkreft. Selv om tre av fire brystkreftdiagnostiserte forblir symptomfrie etter behandling, vil nesten hver fjerde brystkreftopererte oppleve at kreften sprer seg til andre organer.

– Da kan ikke kreften kureres, og det handler om behandling for å begrense sykdommen, lindre smerter og forlenge livet. Alvorlig sykdom er også en påkjenning for pårørende, og for mange preges tilværeselen av uvisshet. Det eneste man vet sikkert er øyeblikket her og nå, og da kjenner mange på at tiden må brukes på det som er viktig, styreleder i Brystkreftforeningen Olaug Mortensen.

Selv om uhelbredelig brystkreft ikke kan kureres, blir behandlingsmulighetene stadig bedre og brystkreft med spredning kan leves med i mange år. Forskningen som pågår i dag vil i fremtiden gi endra bedre behandling.