– De fineste turene jeg har er grytidlige sommermorgener fra Åheim til Bergen. Når du kjører forbi alle fjordene og vannene, spesielt Jølstravatnet, ser fjellene speile seg og pensjonistene som er ute for å sette fiskegarn på et blikkstille vann... Utrolig flott, sier Jon og blir nesten drømmende i blikket.
Han tjener til livets opphold som distriktssjef i legemiddelfirmaet Pfizer, der han har jobbet i snart femten år.
– Det betyr at jeg har totalansvaret i mitt område for medisinene som Pfizer leverer. Jobben består i å reise rundt å informere leger på sykehus og legekontor og apotek på Vestlandet om riktig bruk av medisinene, forklarer 43-åringen.
Arbeidsområdet kunne tatt pusten fra de fleste: Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Hordaland. – I tillegg dekker jeg halve Rogaland ned til Boknafjorden, smiler Jon. Det betyr at han reiser til Kristiansund ene dagen og til Haugesund den neste, med Åheim som base. – Det har blitt en livsstil. Og en av fordelene med å bo her, er at det er midt i distriktet mitt geografisk, sier han og legger til: – Det er mange som kunne hatt en selgerjobb om de hadde vært villige til å reise.
Med rundt 60.000 årlige kilometer bak rattet, så er det uansett greit å trives i bilen.
– Når folk spør meg om jeg er lei av å kjøre, da sier jeg at utsikten fra kontorvinduet mitt skifter hele tiden. Og det er en fantastisk følelse å kjøre langs veien og se nye ting. Så jeg trives med å kjøre og å se naturen, og å få naturopplevelser, samtidig. Han er født og oppvokst på Åheim, men flyttet vekk da han skulle begynne på gymnaset i Volda.
Så ble det Ålesund og Molde, og til sist Bergen. Men i 1998 var han tilbake, og siden har han blitt værende. Nå bor 43-åringen i den gamle prestegården, et staselig bygg som viser godt igjen der det ligger bak en velfrisert hekk like langs veien.
Jon A. Thue er utvilsomt åheimer på sin hals. Han har vært engasjert i lokalsamfunnet i det meste av det som går an å engasjere seg i: politikk, styreverv i korps og idrettslag, han har spilt i korpset i en årrekke, han har vært trener og oppmann for ungenes fotballag samt vært aktiv spiller selv.
Han har også vært blant de ansvarlige for dansegallaene som skaffer kjærkomne kroner i kassen til idrettslaget. Der har han jobbet mye med årets storhappening som er Lasse Stefanz i Olivinhallen i april. Mest innsats har det likevel kanskje vært lagt ned i jobben med å beholde ungdomsskolen i bygda. I midten av desember i fjor ble den berget enda en gang.
– Da jeg kom hjem var jeg med og etablerte Åheim bygdeutviking, der den viktigste jobben var å beholde skolen. Og det er strålende at den nå blir værende, sier Jon, som takket av som leder av laget i forfjor.
Åheim-entusiasten har ingen problemer med å anbefale hjemkommunen til de han møter på sin vei.
– Vi har massevis av fasiliteter, og det blir også gjort mye for å få folk til å flytte hit, sier Jon.
Siste tiden har flere småbarnsfamilier bosatt seg i bygda, og det synes han er veldig kjekt.
– Å bo på Åheim har aldri vært noen hindring. Mange snakker om mangel på jobber. Det finnes mange jobber. Da tenker jeg eksempelvis offshore, eller slike som meg. Vi kan bo her, bare vi har en flyplass innen rekkevidde. – Og det er mye bedre å bo i Vanylven og andre plasser rundt her, i stedet for å bo i en liten blokkleilighet i Oslo eller Bergen. Her er det nok av natur; fjellene rett utenfor stuevinduet og sjøen rett utenfor. Og ikke minst trygge og gode oppvekstvilkår for barna. Så jeg tror det største plusset er at en bor ute i naturen og at du slipper «by-maset». Mange av de som bor i byene vil på hytta på fjellet eller ved sjøen når de har fri, så hvorfor ikke bo på landet hele tiden? avslutter Jon.