Fri­sør Sil­je Rus­ten kjø­per vin­gård den ene da­gen og åp­ner bras­se­ri den and­re. Det ser ikke ut til å gå ut over hu­mø­ret.

– Håpet er å selge vinen på brasseriet.

Øynene stråler av oppriktig glede og boblende entusiasme.

– Ville det ikke vært artig å servere vin fra egen vingård med en egendesignet label. Og kanskje oliven fra sin egen olivenlund. Tenk så koselig!

Det er sent i november og Silje Rusten har ønsket velkommen til smått kaotiske omgivelser med en varm klem.

I en salig blanding av frisørsalong, nymalt interiør, pastellfargede hvitevarer, hilserunde blant de ansatte og en elektriker som lurer på hvor stikkontaktene skal være, guider hun rundt.

Åpningen av Smask er bare en drøy uke unna, og tempoet er heseblesende for den 36 år gamle gründeren og de fire ansatte. Vegg i vegg med hennes egen frisørsalong skal Combisenteret på Fiskå bli én attraksjon rikere.

– Vil du se logoen, den er bare utrolig kul.

Silje smiler stolt. Målet er at brasseriet skal bli en sosial møteplass. Med retrointeriør, jukeboks og amerikanske diner-møbler som ramme, skal gjestene føle seg vel enten de er 15 eller 100.

– Nytelse er stikkordet – både for ganen og magen. God mat. Gode viner. En bugnende snopedisk. Og nydelig atmosfære. Det skal være litt «her kan du senke skuldrene»-følelse.

Knappe 14 dager tidligere bærer ringetonen bud om at mobilen til Silje Rusten er en helt annen plass enn i Vanylven.

– Vi sitter på kafé i Frankrike og har akkurat undertegnet kontrakten!Fjordenes Tidende ringer for å be om intervju. Mottakelsen i andre enden er overstrømmende hyggelig. Sammen med ungdomskjæresten og ektemannen Roy har hun akkurat blitt eier av en vingård i Provence.

– Det er bare helt fantastisk at vi har fått realisert det. Det er en drøm vi har hatt siden vi var 18 år, og noe vi alltid har pratet om, forklarer hun.

36-åringen elsker frihetsfølelsen. Det at det ikke finnes begrensninger og at du ikke alltid vet hvor du ender. Som da hun og Roy tok med seg de to eldste barna til Australia uten å vite stort mer enn det.

– Det var en venninne som skulle dit og så hørte jeg med Roy om «vi også bare skulle fare». Så et par måneder senere tok jeg med meg saksa for å se om jeg kunne få meg jobb, mens Roy begynte å studere.

Etter sju måneder «down under» var familien tilbake i Ålesund og Silje tilbake i sin tidligere frisørjobb.

– Men jeg merket raskt at jeg var klar for å starte noe for meg selv.

I oktober var det ni år siden hun startet Hår & Sånt. Det store bildet forteller en suksesshistorie, men det har også kostet.

– De tre første årene etter oppstarten var ganske heftige. Da jobbet jeg natt og dag, forteller Silje. Tolvtimers dager seks dager i uken og papirarbeid den sjuende, og ingen ferie på tre år gikk galt.

– Det endte med at jeg ble helt utbrent.

Nå er imidlertid det meste på stell og vel så det. Denne måneden er de tilbake blant vinrankene og den vesle olivenlunden for å møte naboen som drifter gården. Om ikke lenge kan de forhåpentligvis servere vin fra egne druer. På Fiskå.

– Det er utrolig tilfredsstillende å se at en kan lykkes. Nå må vi bare lære oss fransk. Det er en smal sak selvfølgelig. Ha, ha, skratter hun.

– Og så skal jeg plutselig være kokk også. Det er ganske crazy.