Se stor bildeserie fra helgens stevne:

Fikk vist fram turnsporten for folket

Sport

TURN: Både med opptog gjennom Måløy sentrum og livestreaming av barneturnstevnet Sogn og Fjordane 2019 lyktes Skavøypoll og MIL Turn å vise at turnsporten er en folkesport i oppsving.

Hovedarrangør Skavøypoll Turn og medarrangør MIL Turn var begge blant de største troppene som deltok under stevnet, og turnsporten i Vågsøy er tydeligvis inne i en god periode. MIL Turn stilte med nest største tropp, 120 turnere, og Skavøypoll, som stilte med 99, har 70-80 potensielle turnere på venteliste. Og listen bare øker.

– Dette er en trend vi ser i hele fylket. Alle har en stor økning i medlemstall, og det er mange klubber som nå har venteliste. Det er gode tider for turn, sier Kenneth Silden i SIL Turn, som håper ny turnhall i Vågsøy kan bli realisert for å møte behovet.

– Vi skulle gjerne tatt imot alle! Vi ønsker at alle som vil drive med idrett, uansett om det er fotball, håndball eller turn, skal få lov til det.


Se bildene fra dag èn:

Turnstevnet er i gang

 

Silden ser også en tydelig kvalitetsheving på turnerne.

– Det følger egentlig naturlig med medlemsøkningen. Før var det omtrent bare vi som hadde utstyr, men nå er det mange klubber som har kjøpt tumblingmadrass og lignende. Og en ser fort forskjell på turnerne når de får bedre utstyr, bedre utdannede trenere og blir brukt mer ressurser på.


Silden er strålende fornøyd med arrangementet i helga.

– Det gikk veldig bra. Og vi er evig takknemlige for dugnadsgjengen som gjør en fantastisk innsats hver gang.

Streamet stevnet

En annen ting som var med på å la flere få et innblikk i turnsporten denne gangen var at stevnet i sin helhet ble strømmet direkte på internett.

– Mediekomiteen hadde lyst til å gjøre noe annet denne gangen, så da tok vi kontakt med medielinjen ved Høgskolen i Volda og fikk til et samarbeid der, forteller leder av hovedkomiteen Torill Eide Tennebø.


 

Med flere kameraer i sving, og profesjonell produksjon fikk stevnet et digitalt løft.

– For oss lokale er det jo enkelt, men det er mange tilreisende turnere her, og vi ønsket å gi familie og venner som ikke kunne være her muligheten til å se på, sier hun, og legger til:

– Og for oss som løper rundt som arrangører er det jo veldig kjekt at vi kan se stevnet på nytt igjen etterpå!

Sosial happening

Nordfjordhallen var til tider fylt til randen i helga.

– Ja, det var stort sett fullt overalt. Vi har ikke tall på hvor mange som var innom, men vi serverte middag til 1130 mennesker lørdag, og i tillegg var hotellet i Måløy fullt, og mange andre overnattingssteder også.

Eide Tennebø er glad for at stevnet ble den folkefesten hun ønsket seg.

– Det var utrolig kjekt at så mange tok oppfordringa og møtte opp i sentrum og så på opptoget. Og mange heiste flagget også. Det ble veldig fint.


Barneturnstevnet er ferdig:

Se bildene fra den siste dagen

 

I selve hallen var det sosiale aspektet og samværet i fokus.

– Det er det barneturnstevnet handler om, nettopp det at dette ikke er en konkurranse. Det er en sosial happening der unger i alle aldre, fra forskjellige steder, men med samme interesse, møtes og har det gøy. Og det er også en arena for voksne og trenere å møtes for å utveksle erfaringer, sier hun.

Dermed blir det også viktig å skape et hyggelig miljø for de unge under stevnet.

– Ja, for de er her hele helga, og selve tiden de bruker på oppvisningene er relativt kort, så det er viktig å ha morsomme aktiviteter, kiosk og kantine, samt steder å møtes og å slappe av på, sier Eide Tennebø.

Alle stilte opp for stevnet

Alle turnforeldre, både mor og far, var i sving for å få barneturnstevnet 2019 av stabelen.

– Det er rundt 250 frivillige i sving hele helga. Både mor og far fra både MIL og SIL, samt andre frivillige stiller opp. De gjør en super jobb og er smilende og blide hele tiden, så dem må vi få lov til å takke, sier Torill Eide Tennebø.

Barneturnstevnet har blitt veldig stort, så SIL og MIL har funnet det hensiktsmessig å samarbeide for å dele på arbeidet, men også inntektene.

– Nå er det for tidlig å si noe om tall ennå, men dette er helt klart en svært stor inntekstkilde for begge klubber som vi igjen bruker til å drifte klubbene hele året. Alt kommer klubbene til gode, sier hun.