Dette innlegget er skrevet av Laila Schult, senior velger i Vågsøy kommune.

Lokaldemokratiet i forvitring

Det er med forskrekkelse jeg leser i Fjordenes Tidende 20.05.16 at flertallet i formannskapet droppet bøter til noen entreprenører – etter klare brudd Plan- og Bygningsloven (PBL).

«Alle vet» at skal du i gang med noe på en eiendom, MÅ du først søke. Dette arbeidet som rådmannen vil bøtelegge var påbegynt flere måneder før søknaden ble sendt. Og ingen skal komme og fortelle meg at de ikke visste.

PBL sitt klare påbud er ikke å ta feil av, og det får meg til å lure. Hvorfor er det da ikke like klart for de som satte gang arbeidet, og formannskapets flertall?

De involverte er garva folk. Fagerli har sittet i kommunestyret en mannsalder og kjenner PBL godt.

Andre involverte i formannskapet og bedriftene er heller ikke nybegynnere i forhold til PBL. Dessuten har de, som jeg, en selvstendig plikt til å vite. At gruppelederen i Sp fremmer forslag, og får flertall, for å droppe en passende straff, fordi «den er så vanskelig», og fordi noen er redd for rettsak, er komplett uforståelig.

Ikke bare for meg, men for alle de jeg har snakket med.

Det kan tolkes på to måter:

Enten beskytter Sp og flertallet i formannskskapet politiske kolleger/venner». Dette kalles vanligvis kameraderi.

Eller så er flertallet i formannskapet så redde for å tråkke «samfunnsstøtter» på tærne at de bøyer ryggen.

Og rettsaken, slik saken blir framstilt, hadde kommunen nok vunnet. Et klarere brudd på loven skal en lete lenge etter…

At flertallet blir skremt av løse advokattrusler inngir ikke akkurat tillit.

Denne velsignelsen av et klart lovbrudd føyer seg inn i en lang rekke saker vi har hatt siden lokalvalget.

Det burde være nok å nevne skolesaka/skolesakene, ordførerens avtalebrudd og nå får vi også bassengsaka. For vi må jo ha nytt basseng, nå når det gamle er revet, selv om det koster 80 mill. + 5 mill. til drift. Det er blitt så sjølsagt at vi knapt trenger et vedtak. Det er jo bare «common sense».

Men «bassengsaka» er ikke et resultat av en åpen, transparent og demokratisk prosess.

Alle disse sakene til sammen er en effektiv måte å slukke interessen for politikk og hvordan kommunen drives/bør drives av våre lokalpolitikere.

Dette undergraver og er en fare for lokaldemokratiet.

Det er også en klar fare for demokratiet når flertallet av stemmeberettigede ikke gidder å bry seg om lokalpolitikken. Vi ikke gidder å stille på liste, å stemme og har liten tillit til våre lokalpolitikere. Tallenes tale er klar: 52 prosent stemte ved siste lokalvalg. Jumboplass i fylket. 25 prosent stemte ved folkeavstemminga... Noen lavere?

Etter min mening har vi ikke bare et demokratisk underskudd i kommunen, vi har også et demokratisk forfall, når ikke engang formannskapet evner å forvalte norsk lov.

Er det rart jeg og «mannen i gata», nærer sterk mistillit til det som skjer i formannskapt/kommunestyret? Alle partia er dessuten, i praktisk politikk, kliss like. Det er ikke godt å si om, hvem, eller hva en skal stemme på ved neste korsvei. En som deler mitt syn sa i går: «Vi kan jo stemme blankt».

Kjære lokalpolitikere. Dere har makt, ta også ansvar. Også for å få til et levende lokaldemokrati.

Det er bare dere som kan gjøre noe med tilliten og interessen for det lokale demokratiet.

Tillit er som kjent ikke noe en får, men en må gjøre seg fortjent til den. Første skritt er at dere erkjenner at vi har et problem og stabler på beina mot, evne og vilje til å gjøre noe med det.

I mellomtiden, kan jeg gjøre hva jeg vil?

Eller gjelder en annen lovfortolkning for meg?