Gavmildheten fra vågsøyværingene i desember gjør at Frelsesarmeen i Måløy kan gi en hjelpende hånd hele året.

Tradisjonen tro settes Frelsesarmeens julegryte ut i desember. I 2012 ble det samlet inn 87.372 kroner, året etter 160.013 kroner og i fjor 175.785 kroner.

Pengene som blir samlet inn lokalt går tilbake til lokalsamfunnet.

– Givergleden i Måløy er veldig stor. Det merker vi hvert eneste år, sier løytnant Tommy Høgset ved Frelsesarmeen i Måløy og viser til fjorårets rekordinnsamling.

Får hjelp hele året

Julegryta har vært Frelsesarmeens juleinnsamling siden 1901. Takket være julegryta kan Frelsesarmeen blant annet bidra med mat, klær, fyringsved, forebygge ensomhet, tilby sosialt samvær, fritidsaktiviteter for barn, ferietilbud og muliggjør trivsels- og velferdstiltak.

I desember vil Frelsesarmeen i Måløy ha julegryta på Måløy Brygge, Måløy Stormarked og enkelte lørdager på Nordfjordeid.

– Hver uke kommer det mennesker til Frelsesarmeen i Måløy med ulike behov som vi prøver å møte. Det kan være gjennom mat, klær eller annet utstyr, forklarer løytnanten, og sier at gjennom julegryta får de midler til å kunne hjelpe mennesker lokalt gjennom hele året.

En viktig tid i året

Høgset forteller at de opplever at det er mange gavmilde mennesker i Vågsøy, og det er mange som tilbyr seg å grytevakt.

– Vi trenger alle som har lyst. Det stilles ingen kriterier, bortsett fra godt humør og at man takker de som gir, sier Frelsesarmé-løytnanten.

Han understreker at det er opp ti hver enkelt om en vil stå en eller flere ganger. Høgset ser selv stort fram til jul, og gleder seg til å feire den i Isfjorden i år.

– Der kan jeg ligge litt på sofaen også, uten å bli kommandert rundt med støv- suger og girlander, uten å utdype det mer, sier han spøkefullt.

Men julen er også en viktig tid for Høgset.

– Det viktigste med jul for meg er å huske hvorfor Gud sendte Jesus til denne verden. I Bibelen står det at Jesus gikk omkring og gjorde gode ting. Der tror jeg vi har mye å lære av.

Han viste stor kjærlighet for dem som falt utenfor, ikke først og fremst for å være «snill», men i ekte kjærlighet fordi han elsker alle mennesker like mye.