Hver jul deler Fjordenes Tidende ut julestjerner til de som fortjener en takk eller en liten oppmuntring, etter tips fra leserne. I år får blant annet Liv Søraa og Arne Berg hver sin julestjerne for deres innsats for de eldre på Nord-Vågsøy. Duoen kjører hver søndag ut varme måltider til de eldre, noe som er både en ressurs for kommunen, men også en stor glede for de eldre som hver søndag får besøk av dem.

– Det er helt enkle ting vi gjør, men det betyr jo noe for dem som mottar dette, sier Arne Berg som sammen med Liv Søraa leverer middager til eldre.

To søndager i måneden hver har Liv Søraa og Arne Berg på Raudeberg kjørt rundt med middager til eldre i kommunen. Det har flere bitt seg merke i, og har tipset Fjordenes Tidende om at de to ildsjelene fortjener hver sin julestjerne som takk for hjelpen.

– Det er jo så mange som gjør så mye, sier pensjonistene beskjedent.

Den viktige samtalen

Liv og Arne sin frivillige innsats er både til stor hjelp for kommunen og de eldre som duoen besøker, som både får middag levert og en god samtale. Mens Liv har kjørt mat rundt til de eldre på Nord-Vågsøy i 5–6 år, starte Arne å hjelpe til for rundt tre år siden.

Kommunen berømmer de aktive pensjonistene, som sørger for at de eldre i bygdene både får middag levert og en god prat.

– Jeg tror noe av det viktigste er å veksle noen ord, og det er jo veldig hyggelig. Prate om historie, for eksempel, for da våkner de godt. En får glemme hverdagen litt, mener Arne.

– Vi leverer maten, men det handler om å være blid når vi gjør det, understreker Liv.

– Ja, ha en lett tone, veksle noen ord og legge godt til rette. Spør om det er noe mer en trenger hjelp til. Det er jo veldig enkle ting, men det betyr noe for dem som får den lille hjelpen, legger Arne til og poengterer at det er nok mange eldre som tilbringer mye av tiden hjemme aleine.

– Jeg har jo ofte lyst å prate mer med de jeg er innom, men det er jo flere som skal ha varm middag, og da må en videre, smiler Liv.

– Noe for oss godt voksne

Det er ikke bare de eldre som får besøk av Liv og Arne som nyter godt av opplegget.

– Jeg føler det er betydningsfullt. Og så letter det nok på trykket i helgene når det er lite folk på jobb på Skaretun for eksempel. Det er jo sjeldent det er for mange på jobb i helseyrket, poengterer Arne, som føler de gjør noe godt for andre.

– Og så er vi jo bygdefolk. Vi kjenner folkene vi besøker fra før, noe jeg tror er en styrke. Vi er på fornavn. Både Liv og jeg er gamle raudebergere, smiler han.

Både Liv og Arne synes at den frivillige søndagsjobben deres er en flott aktivitet for folk i deres aldre.

– Dette er noe som passer oss godt voksne, fastslår Arne.

– Ja, det er en flott ting å gjøre, og det har fått veldig greit, tilføyer Liv.

Begge legger til at det er mange frivillige ellers i kommunen som gjør en flott og stor innsats.

– Blant annet alle de frivillige som lager til møteplass på Skaretun på onsdager, nevner Liv.

Trenger flere frivillige

Barbro Longva, gruppeleder Område Vågsøy, Sone Måløy og Sone Skaretun, kan ikke rose innsatsen til Arne og Liv nok.

Det er ansatte i hjemmesykepleien som har kjørt rundt middagene, men fra etter nyttår blir dette overført til praktisk team, som i tillegg driver med renhold. De har fått økt grunnbemanning for å utføre dette, men arbeidstiden deres er fra mandag til fredag.

– Og derfor trenger vi frivillige på lørdager og søndager for å komme i mål med alle dagene i uka, og dette gjelder hele kommunen, sier hun.

Er en stor ressurs

– Det er kjempepositivt at de stiller opp, sier Longva.

– Vi trenger flere frivillige til helgene. Det er et stort behov. Vi har et praktisk team til hjelp fra nyttår, men vi håper at flere frivillige har lyst, forteller hun.

Med flere frivillige kan en også kjøre rundt med middagene i helgene i hele kommunen.

– Er det flere som melder seg, er det ikke mye å gjøre per person. Alt hjelper, understreker Longva og viser til et stort behov for hjelp innen hele pleie- og omsorg, med både Vågsøy og fastlandet å dekke.

Hun poengterer imidlertid at selv om det er til stor hjelp for kommunen, er det nok de som får besøk som virkelig får den store gleden.

– Det å glede noen ved å ta seg tid til å slå av en prat, dele historier. Det er mange eldre som bor hjemme og flere blir det. Det er absolutt viktig.De frivillige får bruke kommunal bil. Og skulle en bruke sin egen bil, får en godtgjørelse.

– I tillegg får en selv middag som takk for hjelpen.