Mat­sku­len byr på opp­skrif­ter ut­ar­bei­da av MVS-ele­va­ne i La nature gourmet UB i sa­mar­beid med ­kokk- og servitørfaglæ­ra­ra­ne Iren Ham­mers­vik, Bente Iren Vonheim og Mo­ni­ca Iren Ven­øy Lexau. I dag har Jeremy Admiral laga krabbesalat.

Har du plukka av haustens solbær og putta dei i frysaren? Ta dei opp! Jon Henrik har laga ein frisk solbærmousse med vaniljesaus som han anbefalar. Oppskrifta rekk til seks til åtte personar.

Dette treng du til solbærmousseen:

  • ½ liter fløyte, piska til ein luftig krem

  • 250 gr. solbærpurè

  • 4 eggekvite

  • 170 gr. sukker

  • 7 plater gelatin

Slik lagar du mousséen:

Lag først ein solbærsorbè; ha bæra i ei skål og knus dei ved hjelp av ein puré- stav. Køyr bæra saman til ei glatt masse. Sil den for å få vekk skal.

Bland solbær- puréen med piska krem. Legg gelatinplatene i bløyt nokre minutt til dei blir blaute. Klem vatnet ut av gelatinen og løys den opp i litt varm solbærpure.

Visp eggekvite og sukker til ein stiv marengs. Bland den med solbærpuré/krem.

Sil gelatinen inn i massa og bland godt. Fyll massa i ønska form. La stivne nokre timar i kjøleskap før servering.

Slik lagar du sausen:

  • 2,5 dl. fløyte

  • 2,5 dl. mjølk

  • 90 gr. sukker

  • ½ vaniljestang

  • 5 eggeplommer

Kok opp fløyte, mjølk, sukker og vaniljestang (del vaniljestanga i to og skrap ut frøa. Både frø og den delte stanga skal kokast).

Hell kokande væske over eggeplommene i ei eiga skål, rør godt.

Ha væska tilbake i kokekaret, varm opp til kokepunktet til den tjuknar.

Det er viktig at sausen ikkje kokar, då vil den sprekke.

Sil og avkjøl.