Her er turlagrepresentantenes favoritter til fjellturer i Nordfjord.

Svenn-Petter Kjerpeset i Keipen Turlag:

– Gjegnen: Det høyeste fjellet i Bremanger med 1.670 meter over havet. I Ålfoten kaller en det Blånibba, i Kjølsdalen Hesten, mens andre kaller det for Uksen. En tur for de som er trente og en starter ved Ålfoten. En må gå over en bre for å komme til Gjegnen, så det er en spesiell tur.

 – Bukkenibba: Fra Gjegnen ser en Bukkenibba, som er 1.520 meter over havet. Det er spesielt å gå, for en kommer opp på en egg der det er bratt på begge sider. En bør være litt trent, men en kan absolutt ikke ha høydeskrekk.

– Saga: Området ligger i Ålfotbreens verneområde. Det er best å gå fra Førdedalen i Ålfoten og opp til hylle sju. Det er en flott tur som en klarer på åtte timer. Ved enden av Saga er det en stor kløft, Maritinden, som er vanskelig å bestige uten å klatre opp med tau.

 – Vedvika: 14. juni var Keipen på den fineste plassen: Vedvika. I år tok vi en ny vri, der vi startet på Hauge og gikk opp Tungedalen. Så til Karihaugen og ned til Vedvika. Det gir en slags rundtur og det er helt spesielt ved Vedvika med den utsikta. Turen tar cirka åtte timer.

 – Fjella rundt Risevatnet: Rundt Risevatnet er det så mange flotte fjell, og der har jeg selv vært en god del ganger.

Tor Magne Gangsøy i Ytre Nordfjord Turlag:

– Skongenes fyr: Kombiner det gjerne med overnatting. Det er en enkel tur for hele familien, og en bruker en time å gå, litt mer om en har med små barn. Skongenes Fyr er faktisk hytta til Sogn og Fjordane Turlag som ble best besøk i fjor, med over 400 overnattinger. Det er en spennende plass for store og små, i direkte kontakt med fjell og sjø.

 – Hornelen: En må jo bare ha med Hornelen. Det er en spektakulær tur til Nord-Europas høyeste sjøklippe. Det er en litt mer strabasiøs tur, men om en synes turen fra Hunskår blir for tung og bratt, kan en gå fra Berleneset.

 – Ytre Fure: Her bruker en halvannen time hver vei, og det er litt små-ulendt å gå enkelte plasser. Men for en fascinerende tur. Jeg var der for første gang i januar i fjor, og ble mektig imponert. Her går en fra sivilisasjonen til ingenting, og det står noen få hus som klamrer seg fast i fjellet.

 – Veten: Her har en oppstart ved Måløy Stadion. Veten er en av de mest besøkte fjelltoppene i kommunen vår, til tross for at det er et av de høyeste. Men så er jo det en fantastisk utsikt på toppen.

 – Kvamfjellet: Det høyeste fjellet i Selje kommune med 774 meter over havet. Det fine med å bo i ytre er at en får veldig fin utsikt når en står på toppen.

Malin Arvidsson i Barnas Turlag Selje:

– Risnakken: Fra Skogaveien går man trappene opp til et platå med nydelig utsikt over Selje, inne i skogen er der et fint område med bålplass og skolen har laget til taubane slik at ungene kan klatre.

– Klipet: Fra Risnakken kan en utvide turen til Klipet om en har eldre barn eller barn som trenger litt mer utfordringer. Herfra kan en gå videre til Kvernhusdalen, der det er et lite vann med fiskemuligheter og bålplass.

– Lilleblink: Turlaget og barnehagen i Selje har noe vi kaller for Lilleblink. Det er et lite fyr omgitt av store svaberg, med kummer og vann. I de nærmeste kummene er det ofte rumpetroll. Her er det veldig fint å sitte og grille, og barna kan leke og fiske. Det ligger en liten gåtur fra Selje Kirke.

– Årdalen: Kjør bilen til Skårbø, gå så videre til Årdalen. Her er det kjempefint å gå langs fjæresteinene, en tur med både klatring og kliving.

– Sanden: Sanden i Selje er lett tilgjengelig, en sandkasse med plass for alle og med store muligheter for å finne skatter fra sjøen.