I Kjell Askelands nye bok forteller 35 lokale øyevitner om sterke opplevelser fra andre verdenskrig.

– Det er leit og for galt å la historiene bli glemt, sier forfatter Kjell Askeland om drivkraften bak sin nye bok Folk Før III, der 35 personer fra Nordfjord, født mellom 1910 og 1948, forteller om sine minner fra krigsårene og etterkrigstiden.

Forfatteren, som er fra Askeland i Bremanger, har siden midten av 70-tallet intervjuet gamle mennesker fra distriktene om deres minner fra fortiden. På 80-tallet begynte han å sende inn disse historiene til Fjordenes Tidende, noe som han har fortsatt med fram til den dag i dag.

Øyevitner

Han har gitt ut tre bøker i serien Folk Før. Den siste boken ble ferdigstilt denne høsten, og lørdag ble det arrangert et bokslipp med utgiver Selja Forlag, Måløyraidsenteret og Vågsøy Historielag i lokalene til Frelsesarmeen i Måløy.

– Det er ikke helt tilfeldig at vi valgte Måløy som sted for bokslippet, sier Torkjell Djupedal i Selja Forlag. I Askelands nye bok er det nemlig flere historier fra personer som har opplevd Måløyraidet. En av dem er Jan Tellefsen, et av de nærmeste øyevitnene til Måløyraidet i 1941.

Sterke minner

Da han ble spurt om hva som har gjort mest inntrykk under intervjuene fra folk som opplevde krigen på nært hold, gir Askeland et umiddelbart svar:

– Det er øyevitner som har sett fedre komme hjem etter at de har vært arrestert og torturert av Gestapo. Det er så mye dramatikk og smerte som aldri har vært formidlet før. Det er mange sterke inntrykk, sier Askeland.

Men det er ikke alle som er like villige til å snakke om minnene fra krigen.

– Noen vil ikke snakke om det i det hele tatt, det blir for vanskelig, sier han.Under bokslippet i Måløy lørdag valgte derfor Askeland å gi en ekstra takk til de personene som har stilt opp med sine historier i den nye boka.

– Jeg er veldig takknemlig for at dere vil dele historiene deres. Jeg vet det har kostet mye å fortelle dette, sa han til de av øyevitnene som deltok under bokslippet.