Kokk Andreas Foss Iversen (20) synes det morsomste med matlagingen er når man kan plukke og sanke ingrediensene selv.

– Det er dette jeg liker best, sier Foss Iversen før han gjør seg klar til å plukke hylleblomster fra trærne som gror rett bak Heradsheim i Måløy sentrum.

– Man trenger ikke gå langt for å finne gode råvarer i naturen. Men de bør ikke plukkes nærmere enn fem til ti meter fra bilveien. Det er min tommelregel, legger 20-åringen til.

Rene smaker

Som oppvokst på Husevågøy lærte han tidlig om hvilke ingredienser man kunne finne ute i det fri. Denne interessen har han nå tatt med seg videre til arbeidslivet.

– Jeg liker å plukke råvarer fra naturen, og lage noe godt med dem etterpå, sier den unge kokken.

I sin relativt korte karriere har han allerede jobbet ved noen av Bergens største restauranter.

Det var ved disse spisestedene Foss Iversen lærte at også ansatte ved de store restaurantene dro ut for å plukke råvarer fra naturen, som senere ble brukt i de ulike rettene. Nynordisk, kaller Foss Iversen denne metoden for matlaging.

– Råvarer som man selv plukker fra naturen gir rene og enkle smaker. Jeg liker ikke å tukle med ingrediensene, og vil ha det så enkelt som mulig.

Hylleblomst og ville urter

Noen av ingrediensene Foss Iversen pleier å sanke inn er hylleblomst, engsyre, skogssyre, granskudd, geitrams og ramsløk.

I Bergen lærte han også at ville urter som timian, rosmarin og løpstikke er tilgjengelige selv i sentrale strøk av byen.

Den unge kokken bor for tiden i Bergen, men denne sommeren kom han hjem for å blant annet jobbe som gjestekokk ved Kraftstasjonen i Måløy. Han forteller at han synes det er kjekt å være tilbake i hjemkommunen, og skryter av hva daglig leder Bente Vonheim har fått til på spisestedet.

– Hun bruker mange lokale råvarer til matlagingen, og det liker jeg godt, sier Foss Iversen.