Graham Nicolson, som var Up Helly Aas jarl i 2007, kommer til Måløy lørdag 18. februar for å være med på den store vikingfesten, eller vinterblotet, som Nybakks venner med samarbeidspartnere planlegger.

– Jeg møtte nylig Shetlands «convener», og da det kom fram at vi skulle ha fest, ble de så glade for det at de bestemte seg for å sende en av jarlene hit på sin regning, sier Per-Kåre Nybakk, som forklarer at vennskapsbåndene mellom Shetland og Sogn og Fjordane er tette.

– Og Måløy og Lerwick er jo vennskapsbyer.

Navn etter vikinghøvding

Eks-jarl Graham Nicolson er sønn av Jim Nicolson som var jarl allerede i 1979. Jim tok da vikingnavnet etter den kjente vikinghøvdingen og -skalden Egil Skallagrimson. Jims tre sønner, som alle har vært eller skal bli jarler, har så i sin tur tatt navn etter Skallagrimsons tre sønner: Graham kalte seg Gunnar, David – som var jarl i 2012, kalte seg Bodvar og John som skal bli jarl i 2019 vil ta navnet Thorstein.

Under lørdagens fest er det meningen at Graham Nicolson blir med på alle deler av arrangementet.

– Ja, han har med seg full drakt og blir med på det som skjer, sier Nybakk, som forteller at han også vil trekke i full drakt under arrangementet.

– Graham har vært så snill å gi meg drakten han hadde som jarl i 2012, smiler han.

Ellers er alt i rute til festen.

– Vi har også fått løyve til å brenne en båt, og båten er skaffet. Dette vil skje på fyllinga midt i Måløy. Så nå er det bare om å gjøre at folk begynner å kjøpe billetter! sier Nybakk.

I utgangspunktet er det plass til 300 mennesker i Turnhallen, men Nybakk sier det er greit å få et signal på hvor mange som vil komme.

– Vi skal jo lage mat til folk, og passe på at der er for alle smaker, sier han.

Håper på tradisjon

Etter vikingtog med fakler gjennom Gate 1 er det duket for fest og dans.

– Nede vil det bli mat og servering, og filmen fra det tilsvarende arrangementet på Shetland i slutten av januar vil snurre og gå. Oppe blir det musikk og dans med to lokale band, Vassverkgutane og Skinny Sheeps.

Det vil også bli premiering for beste kostyme.

– Vi tar opp en over 1.000 år gammel tradisjon med et slikt vinterblot. Alle som deltar kan lage sine egne vikingdrakter, og de beste kostymene vil bli premiert, sier Nybakk.

Og vinterblotet blir tradisjon, mener arrangørene.

– Vi booker ny dato neste år med det samme!