Vanylven-lyriker Hilde Myklebust har hentet inspirasjon fra egen barndom i sin nye diktsamling Bjørkebokstavar.

– Den er ganske sjølbiografisk, for jeg var en skikkelig klatrejente i min barndom og jeg har hatt noen fine klatrebjørker opp igjennom, forteller Hilde Myklebust om den nye barnedikt-samlingen hun gir ut i april.

– Diktene handler mye om at det går an å komme veldig nær naturen og at en bjørk kan være nesten som en venn, sier hun.

Første barnebok

Myklebust har tidligere gitt ut Berre dagar seinare, Jon og den lange julenatta, Glødepunkt og Du skal dele namn med ein sjeldan fugl.

– Jeg jobbet nokså lenge med diktene til Bjørkebokstavar, for jeg har tatt over en gård og fått en unge siden jeg kom ut med min siste bok i 2012, forteller lyrikeren, som nå bor i Syltedalen i Vanylven. Boka er ment for barn mellom 6 og 9 år.

Tittelen Bjørkebokstavar ble til ettersom mange av diktene i boka handler om et bjørketre, og alt det spennende hovedpersonen får oppleve rundt treet.

– Hovedpersonen er et barn som klatrer veldig mye. Treet blir et sted hun kan gjemme seg og være for seg selv. Det er også en plass med utsyn. Med de skiftende årstidene forandrer også livet i treet seg, med fugler, reir og larver som blir til sommerfugler, forteller Myklebust. Lyrikeren bruker ikke bunden form eller tøysevers, men fokuserer på å stimulere barns fantasi.

– Jeg ser det ikke som min oppgave å lage tøysevers og rim. Det er jo humor i diktsamlinga mi, men også tykt alvor. Jeg tror barn kan takle dype tanker.

– Viktig med høytlesning

Myklebust mener høytlesning til barn, spesielt fra dikt, kan være med å utvikle både kreativitet og følelser hos barnet. Selv leser hun høyt til sin 1 år gamle sønn Magne.

– Det er viktig å vise barn en litt annen måte å formidle ting på. Barn har god fantasi og har lett for å skape bilder i hodet sitt. Derfor passer dikt så bra for dem, forteller Myklebust og fortsetter:

– Dikt stimulerer både barns fantasi og evne til å tenke videre. Poesien er veldig viktig for å kunne forstå at språk er nyttig, for dikt utvider språket vårt.