MVS-skolefartøyet Skulebas skal denne sesongen drive prøvefiske av makrellstørje. Dermed passet det bra at elevene ved skolen fikk nærkontakt med den majestetiske fisken, som altså endte sine dager i en av oppdrettsmerdene til Marine Harvest i forrige uke.

Fisken kom til MVS på onsdag, og etter det gikk det slag i slag fram til fredag ettermiddag da stolte elever kunne by på ulike retter med makrellstørje på ingredienslisten.

– Vi fikk være med å skjære den ned, og så brukte vi den i undervisningen, forteller Iren Hammersvik.

Hun er én av lærerne ved restaurant- og matfag ved MVS, og forteller at den sjeldne råvaren skapte stor interesse.

– Det har vært veldig mange folk i gangene her på grunn av makrellstørjen. Folk ville se på fisken og ta bilder av den, og det ble en liten happening. Og en del av dem som var innom fikk også en smaksprøve, fortsetter læreren.

Hun synes det var inspirerende å få muligheten til å jobbe med fersk makrellstørje.

– Det var vel et helt ukjent råstoff for de fleste av oss. Vi har ikke vært borti fersk makrellstørje, i hvert fall ikke elevene, så det var spennende.

– Vi startet å lage retter med stor entusiasme fredag morgen. Og elevene var veldig interesserte og jobbet veldig bra. Hammersvik håper da også at elevene setter pris på det eksklusive «undervisningsinnslaget».

– Det at elevene får jobbe med en slik råvare, er nok noe de kommer til å huske og ta med seg videre.

Makrellstørje, som er den største tunfiskarten, er blant de største og raskeste av alle beinfisker. Den er også regnet som en av de mest eksklusive og ettertraktede på markedet.

Leif Nøttestad, som forsker på makrellstørje ved Havforskningsinstituttet, fortalte til Bergens Tidende at du kan få alt fra 1.000 til 5.000 kroner kiloen, alt etter kvaliteten. Det betyr i så fall at MVS-fisken har en verdi på nærmere en kvart million og oppover.