Dette innlegget er skrevet av Einar O. Midtbø, og stod på trykk i Fjordenes Tidende fredag 23.september:

Ambulansetjenesten i ytre Nordfjord

Nylig observerte jeg innspill fra ordfører i Selje, Stein Robert Osdal (KrF), vedkommende samlokalisering av ambulansetjenesten.

Politiske innspill er veldig viktig og helt nødvendig for å kunne oppnå optimale løsninger.

Men i dette tilfellet å foreslå plassering angjeldende samlokalisering av ambulansetjeneste på Åheim i Møre og Romsdal fylke, opplever jeg som ganske spenstig forslag.

Dersom man her tenker at Vågsøy kommune skal slutte seg til en slik samlokalisering, med sine 6.100 innbyggere og mange industriarbeidsplasser som også må ivaretas, tror jeg det blir utfordrende å oppnå oppslutning.

Denne lokaliseringen er på ingen måte optimal for et flertall av innbyggerne i dette området det er snakk om.

Dersom Helse Førde i tiden fremover tenker på en slik omlegging av ambulansetjenesten som ordføreren i Selje drar i gang en debatt om, ønsker jeg å knytte følgende innspill til debatten:

Bryggja vet vi alle er et knutepunkt mellom flere kommuner, både geografisk og befolkningsmessig.

Slik har det vært i flere hundre år, lenge før et vegnett var etablert. Ja, helt tilbake til den tiden da sjøveien var vår viktigste ferdselsåre, og hestedrosje og transport med hest og vogn var realitetene.

Jeg kan opplyse om at det i gamle tider gikk hestedrosje fra Gamle-Bryggja til Vanylven der disse hadde korrespondanse med båt fra Bergen eller sågar båt fra bygdene i Nordfjord.

Man kan nå fem kommunesenter fra Bryggja i løpet av cirka 30 min.

På Bryggja ligger der i dag allerede opparbeidet et areal som har god bygningsmasse, store parkeringsarealer, garasjebygg, kaianlegg og mulighet for helikopterlandingsplass.

Området har sågar offentlig eierskap, nemlig Statens vegvesen. Vegstasjonen er nedlagt for mange år siden og er i dag til sporadisk bruk til ferieformål for ansatte i vegetaten.

Jeg tror at en slik eiendom med slike muligheter kunne anvendes på en mer optimal måte – både til glede og nytte for allmennheten og gjerne Helse Førde som felles ambulansestasjon.

For Statens vegvesen vil jeg også tro at eiendommen med fordel kan avhendes til allmennyttige formål og samtidig generere positiv økonomisk gevinst for samfunnet.

At det er kort avstand til bakeri, med utsalg og kafé, kan være en positiv faktor for ev. vaktmannskaper som må oppholde seg på ambulansestasjonen.

Dette tema er ikke kommet opp til politisk behandling ennå.

Mine betraktninger her er å anse som et innspill til debatten.