Bjørn Totland skal gjenreise Førdes fotballstolthet gjennom bruk av lokale spillere. Foreløpig blir ingen Eid-spillere med på flyttelasset.

– Dette er et riktig steg i min trenerkarriere. Førde er en av Norges største klubber med tanke på antall spillere, og klubben har et ønske om å utvikle lokale spillere. Det er det jeg har gjort i Eid sammen med de jeg har jobbet med, sier Bjørn Totland til Fjordenes Tidende.

Neste år skal Førde spille i regionsserien med lag fra Haugesund i sør til Ålesund i nord. Totland mener det er for tidlig å si hva Førde kan oppnå allerede neste år.

– Jeg må først bli kjent med spillermaterialet vi har, men det er et uttalt mål fra Førde å bygge nytt og satse lokalt.

Han forklarer at han først og fremst vil satse på spillere bosatt rundt Førde, men at klubben på sikt bør være attraktiv for spillere fra hele Sogn og Fjordane.

I løpet av Totlands fire år i Eid har lovende unggutter som Simen og Kristian Lefdal, Vebjørn Høynes og Johan Skorge (nå Sogndal) etablert seg på seniornivå. At det blir flere enn Totland som går fra Eid til Førde i denne omgang kan han imidlertid langt på vei utelukke.

– De spillerne som er i en rivende utvikling er midt i et skoleår, så jeg tror de blir der de er for nå. Men i Eid er det veldig mange gode spillere som har potensial for å spille høyere oppe i divisjonssystemet.

Onsdag ble Eid-stallen informert om Totlands exit.

– Det var en stille forsamling. Jeg synes det var veldig trist og hadde en klump i halsen. Jeg har blitt glad i disse guttene og det er opp til dem selv hvor gode de skal bli.

I løpet av sin tid som ansatt i Eid-fotballen har Totland vært med på å sette i gang blant annet fotballfritidsordning, Eid cup, et tettere samarbeid med Eid vidaregåande skule i tillegg til å utvikle lag og spillere på junior- og seniornivå.

Jobben med å overføre rutinene Totland har etablert i fotballgruppa til andre er i gang.

– Jeg ønsker alt godt for Eid videre, avslutter Totland.

Styreleder Stein Inge Strøm i Eid Fotball forklarer at de ønsket å ha med Bjørn videre, men at de har visst noen uker at han kunne komme til å takke for seg.

– Vi unner Bjørn muligheten til å komme et steg videre. Han har gjort en kjempejobb i Eid i fire år og har oppnådd gode resultater på juniorlaget, A-laget og i klubben generelt.

Etter at klubbsekretær Edgar Flo takket for seg i vår har Totland vært klubbens eneste ansatte. Nå må han erstattes.

– Dette åpner for å tenke nytt. Det har fungert godt for Bjørn å kombinere jobben som seniortrener med en del andre oppgaver i klubben, men man blir veldig personavhengig. Nå er vi i en posisjon hvor vi kan skille rollene, og ha en ren A-lagstrener samt en sportskoordinator som kan ta seg av administrasjon, cuper, fotballfritidsordning og så videre.

– Trist: Styreleder Stein Inge Strøm synes det er trist at Bjørn Totland forlater Eid Fotball, men unner treneren sjansen han har fått av Førde. Arkiv

Han forklarer at klubben har økonomi til å tilsette en person i administrasjonen på fulltid og samtidig lønne en A-lagstrener.

– Vi kommer ikke til å forhaste oss med den administrative biten. Det haster mest å få på plass en A-lagstrener.

Totlands hjelpetrener Magnus Sævik er en kandidat.

– Han har vært med meg i fire år og er en ressursperson som har jobbet med mange av de samme tankene som jeg har, sier Bjørn Totland.