FOTBALL: I februar kan seriesystemet i norsk fotball bli endret for andre gang på seks år. Det kan bety en kortere vei tilbake til 3. divisjon for de lokale lagene.

– Dette er riktig vei å gå, sier Eid-trener Bjørn Totland om seriekomiteens forslag til ny struktur i norsk fotball.

Forslaget innebærer Tippeliga og 1. divisjon som idag, 2. divisjon deles i to nivå med to avdelinger på nivå 1 og seks avdelinger på nivå 2, mens 3. divisjon økes til 18 avdelinger.

Om fotballtinget i februar går for seriekomiteens forslag vil dermed veien tilbake til 3. divisjon være kortere for lag som Eid.

– Vi får flere topplag i Norge og jeg tror avstanden mellom Tippeligaen og 2. divisjon vil minske. Samtidig som vi nok får flere lag fra Sogn og Fjordane i 3. divisjon, sier Totland.

Opprykk og nedrykk

Seriekomiteen har ikke kommet med forslag om hvordan opprykk/nedrykk skal håndteres i overgangen til en ny struktur. Men om en endring blir vedtatt i februar og gjeldende fra 2017, vil trolig lagene som ender på 2.-7. plass i de fire 2. divisjonsavdelingene i år få plass i nye «2. divisjon, nivå 1». Med unntak av laget som rykker opp havner de øvrige lagene i «2. divisjon, avdeling 2» sammen med de 4–5 beste lagene i 3. divisjonsavdelingene.

Totland forventer at enten Florø eller Førde vil klare å etablere seg i en av de to avdelingene i «2. divisjon, nivå 1», men tror ikke at noen av 3. divisjonslagene i fylket vil klare å kvalifisere seg til «2. divisjon, nivå 2».

– Nei, det er ikke realistisk når man ser på ressursbruken og tilgangen på spillere som sunnmørsklubbene har. Det vil være en kjempeprestasjon om noen av lagene fra Sogn og Fjordane (Stryn, Årdal, Sogndal2, Florø2 og Fjøra) blir topp 4 i 3. divisjon i år.

Lysten på «dobbelthopp»

Totland er spent på hva et opprykk fra 4. divisjon i år vil bety for Eid om seriekomiteens forslag til ny struktur blir vedtatt.

– Gjør vi da et «unaturlig hopp» opp i «2. divisjon, nivå 2» eller skal vi inn i 3. divisjon?, spør Totland.

Da antallet 3. divisjonsavdelinger ble halvert i 2011, ble nettopp det utfallet for Saga som vant 4. divisjon i 2010 og rykket opp i en avdeling sammen med de seks beste 3. divisjonslagene i fylket året etter. Og Eid-treneren tar gjerne et «dobbelthopp».

– Spillergruppa har uttalt at opprykk er en klar målseting og jeg har veldig stor tro på denne gruppen. Flere av spillerne trener mye og er gode nok for et av de tre høyeste nivåene. Men hvor gode de er, og hvor lystne de er på å jobbe om ett år, vet man jo aldri.

Skal Eid inn i på 2. divisjon nivå 2, vil reisebelastningen og kostnadene øke i forhold til hva som er tilfelle i dagens 3. og 4. divisjon. Totland er derfor klar på at det må følge penger med et eventuelt opprykk.

– Går man for seriekomiteens forslag bør de fire øverste divisjonene kategoriseres som toppfotball. Det vil umulig være breddefotball.