SEILING: – Det at vi har flere erfarne seilere er gull verdt for oss, sier Bjørn Kvalheim i Måløy Seilforening.

Lørdag arrangerte foreningen Seilingens dag for første gang. Der fikk både nye og gamle medlemmer prøve seg i vannet, og flere av de fremmøtte hadde aldri seilet før. Da var Sander Svarstad (18) og flere andre erfarne ungdommer gode å ha som hjelp.

– Vi har fire tenåringer i foreningen som har vært med oss i mange år. De sitter på mye kompetanse, og det er noe vi vil dra nytte av fremover, sier Bjørn Kvalheim i Måløy Seilforening.

Årlig tradisjon

Kvalheim var godt fornøyd med oppmøtet under Seilingens dag.

– Dette arrangementet gir folk muligheten til å komme og se hva vi gjør her i foreningen. Seiling er veldig kjekt, og vi fokuserer på lek og moro, forteller Kvalheim, som er med og styrer foreningens barne- og ungdomsgruppe.

Flere titalls personer møtte opp til den åpne dagen på seilforeningens anlegg på Tennebø, og Kvalheim forteller at foreningen ønsker at Seilingens dag skal bli en årlig tradisjon.

– Men neste år skal vi prøve å arrangere det på våren, når det fortsatt er flere måneder igjen av sesongen, sier Kvalheim og legger til at sesongen vanligvis varer til september eller oktober måned.

Fornøyd med rekrutteringen

I dag har Måløy seilforening mellom 30 og 40 medlemmer, og flertallet av dem er barn og unge fra 9 til 14 år.

– Barn- og ungdomsgruppen er hovedfokuset vårt. Tidligere har vi fokusert mye på konkurranser, men dette er også veldig kjekt, sier Kvalheim.

Av medlemmene er det rundt 15 nybegynnere. En av de ferskeste medlemmene er Cedric Birkeland Bydal fra Deknepollen. Lørdag fikk han prøve seg i en optimistjolle for første gang.

– Jeg synes det var veldig gøy, men også litt skummelt. Jeg var redd for at båten skulle velte!, sier 10-åringen og ler.Etter at nybegynnerne er komfortable i optimistjoller kan de avansere videre til andre seilbåttyper, forteller Kvalheim.

– Mange kommer hit uten noe som helst erfaring. Men de har en bratt læringskurve, og lærer seg teknikkene kjapt. Det er kjekt å se. Seiling er en fantastisk sport, mener Kvalheim.

Nytt utstyr

Etter at Norges Seilforbund i år fikk fire millioner kroner fra Gjensidigestiftelsen, fikk seilforeningen i Måløy tre nye Optimistjoller. Til sammen eier Måløy Seilforening rundt 30 seilbåter, i tillegg til at de har 3 følgebåter. Utstyret har en verdi på over én million kroner.

– Vi har nesten bare nytt utstyr her, og det er mye takket være det lokale næringslivet. Vi kunne ikke greid det uten dem, sier Kvalheim, og legger til at foreningen også er opptatte av at det ikke skal være dyrt å være medlem av foreningen.

– Vi må ha en av de billigste medlemsprisene blant seilforeningene i landet. Det koster ikke mye per sesong, og det eneste medlemmene trenger av utstyr er redningsvest. Resten ordner vi, forteller han.