For 66 millioner år siden traff en meteoritt med 10 km diameter Chicxulub i Mexicogolfen. 75 % av alt liv inkludert dinosaurene forsvant. Dette åpnet nye muligheter for pattedyrene som vi mennesker tilhører.

I 1950 var det 2,5 milliarder mennesker på jorden og dette hadde økt til 8 milliarder i 2023.

Opplysninger jeg har hentet fra abcnyheter.no sier at 60 % av alle pattedyr på Jorda er husdyr, for det meste kveg og gris. Menneskene utgjør 36 % og de siste 4 % er ville dyr. Menneskeheten har forårsaket tapet av 83 % av alle ville pattedyr, samt halvparten av alt planteliv.

Med dette som bakteppe, er det viktig å tenke seg om før vi fortsetter på vår vei mot undergangen. Vi må anta at forbruket av naturen har øket i takt med befolkningsveksten. Vi bygger enorme hyttegrender og vi legger store arealer under asfalt til enorme motorveier, hvor myrer er åpnet og karbonet i myra reagerer med oksygen til co₂ utslipp. Et annet eksempel er vindturbiner på Fosen-halvøya. Der er 204 turbiner fordelt over et areal på 100 km². Inklusive veier, kabler og tilknytning til et elektrisk distribusjonsnett, er det en ren naturkatastrofe som bare produsentene av turbinene og de som administrerer drifta tjener penger på.

Det finnes mange andre eksempel på at vindturbiner, med blinkende varsellys på toppen, skaper et nærmest ulevelig helvete for mange mennesker. Turbinene er også miljøfiendtlige med mikroplast og isdannelse som faller av rotorbladene, og de dreper fugler og insekter og slik sett bidrar til utryddelse av liv på kloden vår. Vindturbinene på Guleslettene er Bremanger sitt bidrag. Bremanger har blitt kalt en uslepen diamant. Slipes den, vil vi se store mengder av innleiret forurensing.

Vindturbiner til havs er ikke noe bedre. Støy fra generatorene og elektrisk magnetisme vil jeg tro skremmer bort både fisk og pattedyr i havet. Denne teknologien plager stort sett alt levende.

Vi har etter min mening flere alternativer som kan berge oss over til det grønne skiftet. Atomkraftverk kan skaffes innen noen få år. Jordvarme kan være et alternativ. Oppgradering av vannkraftverkene våre og solcellepanel på eksisterende infrastruktur (eksisterende hus og bygninger) er også gode løsninger som ikke raserer natur og miljø.

Statsministerens forslag om å grave etter verdier på havbunnen, viser manglende kunnskap og respekt for miljø og natur og hvordan vår grådighet kan være ett av bidragene til å utrydde oss som art.

I min egen kommune har vi mange eksempel på uforstand når det gjelder å verne om naturen.

Dette baserer jeg på boka Den nye fisken (2021): I fjordene våre har vi en ny plantespisende fisk med et stort deformert hjerte som sprekker under stress og vi ser en dødelighet på 20–25 %. Mange typer sykdom og lakselus er problem i tillegg til forsøpling av avføring og all plasten fra tauverk og kopper i nøtene. Rømt oppdrettsfisk blander seg med villfisken og resultatet er at vi har kun ca. 30 % villfisk igjen. De få smoltene som skal vandre ut fjorden har små sjanser for å overleve.

Torskeoppdrett er enda verre. Slik jeg har forstått, er torsken er en utbryterkonge og i tillegg kan den gyte i merden. Slik utrydder vi både villaksen og torsken vår.

Via ferrata (jarnvegen på nynorsk) på Hornelen, er en av genistrekene i Bremanger. Hvorfor skal naturen være uberørt når den kan ødelegges? Det er tilsynelatende ikke ønskelig med uberørt natur i Bremanger. Bremanger trenger vel ingen bauta?

Lønnsdannelsen i kommunene er et interessant emne. Offentligheten har krav på informasjon om hvordan lønnsdannelsen skjer i det offentlige Norge. På tide med en opprydding? Hvordan har vi fått en lønnsadel i det offentlige Norge?

Forskjells-Norge har økt og vi ha fått et kaldere samfunn med økt egoisme.