Dette innlegget er skrevet av Laila Schult og stod på trykk i Fjordenes Tidende fredag 22. juli.

Kultur er gøy, synes jeg. Og heldigvis har jeg med mitt engasjement for mange små, store og flotte opplevelser opp gjennom årene. Også nå, når jeg er blitt senior og deltar med det jeg kan for, at jeg og andre skal få kvalitativt gode opplevelser. Bare det er en berikelse! Men også en tung jobb for oss frivillige.

Dessverre lever jeg i en kommune hvor det meste av kulturlivet har vært og er privatisert, hvis det da ikke er sport.

Tilrettelegging for andre kulturopplevelser synes å være en fremmed tanke, både for byråkratiet og for de politiske partiene. Det er ikke overraskende at vi har nesten jumboplass på det nasjonale kommunebarometret.

Unge Gangskar fra Venstre skal ha ros for at han nå etterlyser flere kultursaker og mener vi har et forbedringspotensiale. Jeg er hjertens enig. Kulturskolen står først på lista mi.

Nå burde vi i det minste få fram en utviklingsplan for kulturlivet, slik som vi har på andre politikkområder i kommunen. På den måten kan vi få fram hva som er bra, og mindre bra. Kanskje vi og politikerne også kan finne fram til noen felles mål og veien vi skal gå – og hvordan vi skal skaffe penger til det.

Kultur er viktig for oss som bor her, og for de som besøker oss. For hva er vi? De fleste av oss søker jo etter en livskvalitet som er noe mer enn å fylle magen og å gå på jobb.

Så la oss få mer kulturpolitikk og debatt.

For kulturpolitikk er ikke underholdningspolitikk. Kultur er et ypperlig middel til å samle mennesker på kryss og tvers av sosio-økonomiske barrierer som ellers skiller oss. Kultur er derfor et middel til kulturelt og sosialt fellesskap og utjevning.

Kultur er også et middel til økt livskvalitet for den enkelte fordi deltakelse i slike aktiviteter bestyr økt trivsel og dermed også bedre psykisk og fysisk helse.

Kultur er også verdiskaping og sysselsetting. Direkte og indirekte, blant annet i servicenæringen og turistnæringen kan og vil det betyr mye at kommunen har et kulturtilbud med kvalitet. Det glade amatørskap holder ikke i lengden.

Det trengs en stabil kulturell infrastruktur som turistnæringa og servicenæringa igjen kan bygge sin virksomhet på. Og, det vi utvilsom gi et mer mangfoldig og interessant arbeidsmarked.

Kultur er også middel til å fremme desentralisert bosetting fordi kulturelle aktiviteter øker verdsettingen av lokale «spesialiteter» og gjør det mer interessant på bo «på landsbygda», og også mer interessant for turister.

Kultur betyr også en bærekraftig framtid. Den forurenser lite og er miljøvennlig.

Den gir verdier i livet som er mer enn det vi konsumerer i øyeblikket, og den binder oss sammen i et fellesskap.

I Vågsøy kommune er det meste av kulturaktiviteter overlatt til det private initiativ.

Det er på høy tid at «kommunen», som vår fellesnevner og forvalter av fellesskapets ressurser, nå bidrar. Kanskje vi da i framtida kan unngå at høyt kompetente kulturmennesker og andre vi gjerne skulle hatt blant oss, flytter fra oss.

Det er sikkert flere enn jeg som gladelig stiller opp og hjelper til etter beste evne i et utviklingsarbeid.