Lørdag måtte politiet avslutte en fest med 250 ungdommer på Nordfjordeid. Mange var mindreårige. Ungdom og alkohol er en farlig kombinasjon. Den beste medisinen er kjipe foreldre.

Ungdomstid er brytningstid, og for mange betyr det å eksperimentere med alkohol. Flertallet av norske ungdommer debuterer med alkohol før fylte 18 år, og halvparten av 15-16-åringer har drukket alkohol det siste året. Det betyr ikke at det er bra.

Sannsynligheten for å bli utsatt for, eller å utøve vold, eller å bli utsatt for en ulykke øker ved inntak av alkohol. Det samme gjelder sex man angrer på eller å ta bilder og å bli fotografert – med uønsket spredning på nett.

Ungdomsdrikking er et foreldreansvar ”Det var langt frå alkoholfritt”, melder politiet om arrangementet på lørdag. Med 250 ungdommer fra hele Nordfjordeid samlet, gir det et godt utgangspunkt for foreldre å ta praten om alkohol med ungdommen sin.

Til tross for hva mange tror, viser forskning at ungdom hører mest på foreldrene sine når det kommer til alkohol. Og at ungdom med klare avtaler og regler rundt alkohol hjemme, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler.

Høst er høytid for ungdomsfester og alkohol. Ny skole, nye klasser og nye klassekamerater betyr mange å bli kjent med – og mye å bevise. Sannsynligheten for at ungdommer eksperimenterer med fest og alkohol denne høsten er stor. Sannsynligheten for at du er der når tenåringen din drikker, og utsetter seg for fare, er liten. Derfor har vi en oppfordring til dere foreldre: vær kjipe i tide.

Her er fem råd som kanskje kan hjelpe dere på veien:

1. Snakk med ungdommen om alkohol.

Hvis dere har hatt gode samtaler om de negative konsekvensene av å drikke alkohol, blir det lettere for dem å stå imot drikkepress. Mange ungdommer drikker for å bli sosialt akseptert og for å være en del av fellesskapet, og da kan det være fint å ha en streng forelder å skylde på.

2. Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit.

Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.

3. Ikke send med alkohol på fest.

Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.

4. Allier deg med andre foreldre.

Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.

5. Vær tilgjengelig.

Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer – selv om det er midt på natta.